Een blik achter de schermen bij de Vlaamse visveiling

Een blik achter de schermen bij de Vlaamse visveiling

Een vis valt niet zomaar uit de netten op jouw bord. De tocht die hij aflegt, is langer en bestaat uit verschillende stappen. De visveiling is een van die stappen.

Voor de visveiling plaatsvindt, melden de vaartuigen al hoeveel hun vangst is. De vangst wordt buiten aan de visveiling genoteerd op een groot bord. Als alle vangsten genoteerd staan, wordt door de veiling een loting gedaan om te beslissen welke visser op welk tijdstip zijn vangst kan veilen. De loting wordt vervolgens ook op het bord genoteerd zodat vissers en kopers weten wanneer welke vis zal worden aangeboden.

De vaartuigen laden rond middernacht aan in de haven. De vis wordt in ijskisten op de boot gehouden tot de sorteerploeg deze handmatig of machinaal volgens soort en grootte sorteert. Populaire vissoorten, zoals tong, worden uitgedrukt in kilogram. De andere vissoorten, zoals pladijs en kabeljauw, worden uitgedrukt in het aantal kisten dat gevangen werd. De vissen worden vervolgens in de koeling geplaatst en krijgen een kwaliteitskeuring. De kisten die niet vol zijn, de “restkisten”, worden tijdens de verkoop aan een lagere prijs aangeboden. In de vroege ochtend worden de vissen dan geveild.

Leuk weetje! Vroeger werd de vis nog mondeling aan de hoogste bidder verkocht. Iedereen probeerde zich al roepend een kist toe te eigenen. “Dat is mijn vis”… werd uiteindelijk herleid tot vismijn.

Sinds 2000 wordt de vangst via een elektronische aftelklok verkocht. De koper kan zich inschrijven voor een bepaald lot en ziet aan de hand van de klok de gevraagde prijs van het lot zakken. Met een druk op de blauwe knop krijgt de koper 10 seconden de tijd om de aankoop met zijn gekozen prijs te finaliseren. Wordt er te lang getwijfeld, dan wordt de vis opnieuw aangeboden. De verkochte vissen worden vervolgens onmiddellijk ingeladen en vervoerd naar de verkooppunten en handelaars.           

Nog vragen? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons!

Wil je trouwens op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.