Noordzee

Fishing For Litter doet beroep op de vissers

Iedereen moet zijn steentje bijdragen om onze zeeën proper te houden, door afval de juiste bestemming te geven. Dat is niet alleen belangrijk voor het milieu, maar ook voor de lekkere vis op ons bord. Het zijn met name de vissers zelf, die hierin een belangrijke rol kunnen spelen. Vissersboten halen heel wat afval uit de zee, telkens ze uitvaren. Dat is de organisatie Fishing For Litter niet ontgaan. Fishing For Litter moedigt de vissers aan om het afval dat ze in hun netten krijgen, ook effectief aan land te brengen. Voor Chris Meyers, Belgisch ambassadeur van Fishing For Litter, is dat een heel belangrijk gegeven in de moderne visserij. De Belgische vissers die meewerken aan het Fishing for Litter-project haalden in 2021 65 ton afval uit de Noordzee boven. Dat is drie keer zoveel als in 2020.  

Chris Meyers

Wat is Fishing For Litter?

Fishing For Litter (FFL) is een internationale organisatie met roots in Denemarken, die helpt om de zeeën en oceanen proper te houden. Het eerste project startte in 2004 op een kade in Nederland. Inmiddels heeft FFL haar activiteiten uitgebreid naar havens in andere Europese landen: België, Finland, Frankrijk, Duitsland, IJsland, Ierland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

FFL stimuleert vissers om het afval, dat ze op zee in hun netten krijgen en aan boord halen, aan land te brengen. De organisatie doet dit door zgn. big bags ter beschikking te stellen, grote afvalzakken die verdeeld worden via de lokale redersorganisatie. Wanneer een vissersboot een gevulde big bag aan land brengt en op de kade lost, wordt het afval vervolgens zorgvuldig gesorteerd en gerecycleerd door lokale partners.

Big bag

Een eerste, Belgische ambassadeur

Belgisch ambassadeur voor Fishing For Litter Chris Meyers zag in Denemarken voor de eerste keer hoe vissers er big bags met afval op de kade zetten bij terugkomst en was meteen verkocht voor het idee. Ook zijn dochter, die ooit eens een korte overtocht meedeed en de vervuiling zag, was een inspiratiebron voor hem. Zij overtuigde haar papa om meer te doen voor het milieu.

Wij spraken met Chris over zijn eigen ervaring met FFL en zijn missie als ambassadeur.

Hoelang ben je al actief in de visserij, Chris?

Chris: In 1988, toen ik 11-12 jaar was, ging ik al mee op zee met mijn vader. Ik ben de 7e generatie, we zijn een echte vissersfamilie. Mijn dochter overtuigde me finaal om mijn schouders te zetten onder het Fishing For Litter initiatief.

Hoe ben je in contact gekomen met FFL?

Chris: Ik zag voor het eerst vissers big bags op de kaaien zetten in Denemarken, jaren geleden. Later, bij een bezoek aan een Nederlandse haven, hoorde ik dat ze daar big bags gratis verdeelden onder de vissers. Ik heb toen meteen gevraagd aan de Vlaamse visserijcoöperatieve om hetzelfde te doen in België.

Big bag gevuld met afval

Je bent de eerste FFL ambassadeur in België, waaruit bestaat je missie?

Chris: In de eerste plaats probeer ik FFL zoveel mogelijk te promoten, op elk schip waar ik meevaar en bij elke visser die ik tegenkom. Ik tracht ook te werken aan de naamsbekendheid. Zo had ik gemerkt dat de Facebook-pagina van de Proper Strandlopers - een organisatie die de stranden opruimt - heel wat reactie krijgt op foto’s van hun acties. Ik besloot om foto’s te delen van de big bags die we binnenbrachten en dat was een groot succes. Zo probeer ik beetje bij beetje de boodschap van FFL te verspreiden.

Hoe krijg je de andere vissers warm om, naast de visvangst, zich ook bezig te houden met het afval?

Chris: Ik probeer het vooral persoonlijk te houden door met andere vissers individueel in gesprek te gaan. Zo kan ik hen wijzen op het belang voor het milieu.

Sinds een paar maanden is er ook een app waarmee je big bags kan registreren en foto’s kan uploaden. Er is een wedstrijd aan gelinkt: je kan mooie prijzen winnen als crew van een boot die de meeste big bags binnenhaalt. Dat helpt uiteraard wel.

Wat is je ambitie voor de toekomst?

Chris: Wat ze in Denemarken doen, is super: het afval dat aan land wordt gebracht, wordt grotendeels gerecycleerd. De overschot wordt verbrand en de energie die vrijkomt wordt gebruikt om sociale woningen wat verderop te verwarmen. Mochten we zoiets in België kunnen realiseren, zou ik heel trots zijn.

Dat is inderdaad een mooie ambitie, die er zeker niet vanzelf zal komen. Wat kunnen wij doen om FFL te helpen?

Chris: De overheden, lokaal en nationaal, komen tussen in de kosten van de big bags. We zoeken wel nog actief naar partners die ons kunnen helpen bij het verwerken van het afval. En als gewone burger kan je best zo goed mogelijk al je afval sorteren, zodat het niet in zee terechtkomt.

Wil je meer te weten komen over hoe je de Noordzee proper kan houden, bekijk dan zeker deze 6 tips om onze Noordzee te beschermen. Heb je nog vragen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of Instagram met #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!