Hoe rode poon klaarmaken?

Hoe rode poon klaarmaken?

Dat rode poon op handen wordt gedragen door Vlaamse chefs is publiek geheim. De smaak van deze lekkernij uit de Noordzee is fantastisch. Heb jij ook een boon voor rode poon? Dan zijn deze tips en recepten zeker iets voor jou.

3 feiten over rode poon die je wellicht nog niet wist

  • Rode poon is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op z’n best van oktober tot april.
  • Er wordt door Belgische vissers niet specifiek gevist op rode poon. Deze vis wordt binnengehaald als bijvangst in de visserij op pladijs en tong.
  • Rode poon heeft een heel typische vorm: een dikke en ‘gepantserde’ kop, en waaiervormige borstvinnen waarmee hij over de zeebodem lijkt te lopen. Door het trillen van zijn zwemblaas brengt hij een knorrend geluid voort. Daarom wordt hij ook knorhaan genoemd.

Zo is rode poon op z’n lekkerst

Rode poon heeft stevig visvlees en een diepe smaak die wat aan garnalen doet denken. Dat dit visje een keukenheld wordt genoemd is geen toeval. Behalve smaakvol, is het een enorm veelzijdige vis. In elke bereiding speelt rode poon een glansrol.  

In vissoepen en stoofpotten is hij de smaakmaker van dienst. In de oven, op het vel gebakken in de pan of gemarineerd smaakt rode poon super. Maar je kan ‘m ook perfect pocheren en stomen. Verder is deze vis heerlijk op de barbecue: op vel geroosterd, in spiesjes of in papillot.

Tip: maak de heerlijkste visfumet met het visafval van de rode poon

Stoof 1 versnipperde ui aan in wat boter, voeg de graten en koppen van 4 rode ponen (zonder kieuwen of ogen en mooi gewassen), 1/4 versnipperde bleekselder, 1 takje tijm, 2 blaadjes laurier, 1 koffielepel korianderzaad en 4 peterseliestengels toe. Voeg 300 ml witte wijn en 1/2 l water toe. Laat opkoken en 1/2 uurtje trekken op een zacht vuurtje.

Heb jij een van onze recepten met rode poon uitgeprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker gerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.