Slasoep met garnalen

Garnalen pellen: zo doe je het gemakkelijk zelf

Ongepelde garnalen zijn een echte delicatesse. Zelf garnalen pellen neemt wat tijd in beslag, maar het is beslist de moeite waard. Dankzij onze tips pel je garnalen zoals een professional!

Dagvers seizoensproduct

De garnalenvisserij is erg seizoengebonden. In de winter is de aanvoer beperkt, dan trekken de garnalen dieper in zee en graven ze zich diep in de zeebodem in om de sterke afkoeling van het zeewater te ontvluchten. In de zomermaanden keren ze terug naar de kust en is de vangst groter.

Het topseizoen van de garnaal loopt van de nazomer tot november, dan is de garnaal op zijn best. De dagverse Vlaamse garnaal dankt haar bijzondere smaak aan de vangversheid en aan de typische productiewijze. Niet alleen de kookwijze maar ook de visgrond is bepalend voor de unieke smaak van de Vlaamse ongepelde garnalen.

Gebakken rode poon met garnaaltjes, bloemkoolpuree en spruitjessalade

Een staaltje traditioneel vakmanschap

Onze kustvissers varen ’s nacht uit en leveren hun vangst ’s morgens in de veiling, zodat de garnalen binnen de 24 uur geconsumeerd kunnen worden. Aan boord worden de garnalen, direct na de vangst, gekookt volgens aloude traditie. De ‘kok’ werkt met een grote ketel zeewater, waaraan een schep zout wordt toegevoegd.

Het koken is een secuur werk en de garnalen moeten op het juiste moment worden uitgeschept. Daar hangen zowel de roodbruine kleur als de pittige smaak en knapperigheid vanaf. Meteen na het koken worden de garnalen gekoeld en bewaard in een gekoelde ruimte. Dit bevordert de houdbaarheid en kwaliteit.

De Vlaamse grijze garnaal maakt deel uit van ons culinair erfgoed en is erkend als traditioneel streekproduct.

Garnalen pellen in 4 stappen: zo ga je te werk

Van 1 kg ongepelde garnalen hou je zo’n 330 gram gepelde garnalen over. En met de garnaalpellen maak je de geurigste bisques en sauzen.

1. Neem kop en staart tussen duim en wijsvinger en trek de garnaal recht.

2. Duw het staartstuk lichtjes naar voor in een licht draaiende beweging.

3. Het staartstuk komt dan los en je kunt het dan voorzichtig naar achteren trekken.

4. Pel eventueel de achterblijvende schalen van het garnaalvlees en trek de kop los.

Tip: ben je op bezoek in Oostende? Ga zeker eens langs naar de Vistrap. Je kan er dagelijks terecht voor heerlijke ongepelde garnalen en vis van het seizoen.

Heb je de smaak te pakken en wil je thuis garnalen pellen? Of heb je nog tips voor recepten met garnalen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter en post een foto of video met #lekkervanbijons. Wil je op de hoogte blijven van de laatste culinaire weetjes? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.