Sushi-rijst & sushi-azijn

4

Voor de sushi-gohan (rijst)

  • 400 g kome (sushi-rijst)
  • 475 ml water
  • 2 g kombu (bruin zeewier)
  • 80 cl sushi-su (zelf klaargemaakt of gebruiksklaar te koop, bv. van Kikkoman, seasoning for sushi 300 ml)

Voor de sushi-su (azijn)

  • 4 delen rijstazijn
  • 2 delen suiker
  • 1 deel zout

Voor de sushi-gohan (sushi-rijst)

Was de rijst 1 keer, spoel hem goed na en laat uitlekken.
Doe de gewassen rijst in een kookpot met een goed sluitend deksel.
Voeg het water en de kombu toe, let hierbij goed op de verhouding.
Laat de rijst ongeveer 2 uur weken.

Zet de pot met gesloten deksel op het vuur.
Wanneer het geheel opkookt, laat je de rijst 15 minuten zachtjes doorkoken.
Neem de pot van het vuur en laat de rijst, zonder het deksel af te nemen, nog 15 minuten trekken.

Schep de rijst in een wijde schaal over en meng er de sushi-su (sushi-azijn) onder.
Stop met mengen als de rijst begint te plakken.

Doe de rijst in een gepaste pot met deksel of bewaar hem op kamertemperatuur onder een vochtige doek.

Voor de sushi-su (sushi-azijn)

Warm de azijn lichtjes op tot hij lauw is.
Roer er achtereenvolgens de suiker en het zout onder tot alles opgelost is.
Laat de sushi-su afkoelen voor gebruik.

Serveertip:
Sushi-rijst wordt nooit koud geserveerd maar altijd op kamertemperatuur (tussen 25 en 35°C). Dan kan hij het best bewerkt worden en smaakt hij ook het lekkerst.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.