Kippensoep

Soep
Soepen
4

Het geheim van een goede kippensoep is een heldere bouillon. Als je enkele eenvoudige regeltjes in acht neemt, word je een meester van de klare soep!
Een heldere bouillon is ook belangrijk voor de bewaring van de soep. Onreinheden werken verzuring in de hand.

Voor de garnituur:

Een eenvoudige methode voor een nog helderder en magerder bouillon zonder echt te klaren? Maak de bouillon een dag op voorhand en zet hem in de koelkast. De vetten stollen, drijven boven en je kan ze er makkelijk afscheppen.

Dompel de kip onder in koud water. Breng aan de kook en haal de kip er na een minuutje koken terug uit. Spoel de kip onder koud stromend water om de onzuiverheden weg te spoelen.

Zet de kip terug onder in zo’n 3 liter vers koud water. Het is belangrijk om steeds van koud water te starten. Breng opnieuw rustig aan de kook. Maak intussen de aromaten schoon en snijd de groenten in grove stukken. Aangezien de bouillon lang moet koken, veroorzaken te klein gesneden groenten een eerder troebel resultaat. Voeg alle aromaten, kruiden en specerijen toe. Het heeft geen zin het kruidentuiltje netjes samen te binden, de bouillon wordt toch gezeefd. Er mag ook al wat zout bij, maar eerder als basiskruiding. Nog niet overdrijven is de boodschap.

Laat de bouillon rustig sudderen, niet koken. Ideaal is net onder het kookpunt blijven. Voor een braadkip mag je op minstens een uur rekenen. Een soepkip verdient eerder 2 uur, maar je geduld wordt beloond met een nog betere smaak. Schuim de soep tussendoor minstens 2 keer af met een schuimspaan.

Haal de kip uit de bouillon en laat wat afkoelen. Zeef intussen de bouillon door een neteldoek en zet terug op het vuur. Laat nog wat verder inkoken voor nog meer smaak. Pluk intussen met de hand het vlees van de kip.

Snijd alle groenten voor de garnituur in kleine blokjes of julienne. Doe ze bij de soep samen met de pasta. Voeg als de pasta gaar is, de kip bij de soep en kruid af met peper en zout.

Serveer heet met lekker volkorenbrood.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.