Geglaceerde balletjes met Thaise komkommersalade

Thema
Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
Bereidingstijd

30

Maak van je gehaktballen smaakbommen door ze te glaceren met een Aziatisch sausje. Serveer met frisse komkommersalade.

Ingrediënten

Voor de balletjes

  • 500 g varkensgehakt
  • 5 lente-uitjes
  • 5 g platte peterselie
  • 1 ei
  • 4 el paneermeel
  • Stukje gember van 2 cm
  • 1 kl sambal
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el olijfolie
  • Peper
  • zout

Voor de saus

  • 50 ml water
  • 50 ml sojasaus
  • Sap van 1 limoen
  • 2 el rijstazijn
  • 2 el honing
  • 2 el chilipasta (sambal oelek)
  • 1 kl bruine suiker
  • 1 kl maïzena

Voor de salade

  • 1 komkommer
  • 1 rode ui
  • 10 g koriander
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g cashewnoten
  • 1 el sesamzaadjes
  • Enkele takjes koriander

Vinaigrette

  • 1 el vissaus
  • 3 el limoensap
  • 1 el sesamolie
  • 1 el olijfolie
  • 1 kl honing
  • 2 el rijstazijn

Recept

Maak het sausje voor het vlees

Meng het water met de sojasaus, limoensap, rijstazijn, honing, chilipasta, bruine suiker en maïzena tot een sausje. Zet even apart.

Maak het slaatje

Snijd de komkommer overlangs in de helft en verwijder de pitjes. Snijd in fijne halve maantjes.

Pel de rode ui, halveer en snijd in flinterdunne plakjes.

Snipper de knoflook en koriander fijn en meng onder de komkommer.

Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette en hussel onder de salade.

Hak de cashewnoten en strooi over de komkommersalade. Werk af met sesamzaadjes en wat fijngesnipperde koriander.

Maak de balletjes

Pel het teentje knoflook, schil de gember en snipper heel fijn.

Doe het gehakt in een grote mengkom en voeg het ei, paneermeel, de gember, knoflook en de sambal toe. Meng tot een mooi geheel.

Snijd de lente-uitjes fijn en fruit kort in wat olijfolie. Meng mee onder het gehakt. Rol kleine balletjes van het gehakt, ter grootte van een pingpong bal.

Zet een pan op het vuur met vetstof en laat heet worden. Schroei er de balletjes in dicht en korst ze rondom rond bruin.

Giet het sausje erbij, laat inkoken en de balletjes garen.

Afwerking

Dien de balletjes op met fijngesnipperde platte peterselie en serveer met de Thaise komkommersalade.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.