
Gebraden zeeduivel met mosterdsaus, prei en crumble van aardappelen
Geert Van Der Bruggen



4

75
Maak een duivels lekker gerecht met zeeduivel, prei en een crumble van aardappelen. De pittige mosterdsaus maak het gerecht helemaal af.
Ingrediënten
- 1 zeeduivel van ongeveer 800 g
- 600 g nieuwe aardappelen
- 2 staven prei
- tuinkers
- kippenbouillon
- graantjesmosterd
- 1 sjalot
- een scheutje witte wijn
- 1 dl room
- bloem
- boter
- arachideolie
- peper en zout
Voor de crumble
- 4 grote bintjes
- 100 g gemalen oude kaas
- 1 koffielepel cayennepeper
- 1 el gedroogde marjolein
- peper en zout
Recept
Maak de crumble van aardappelen
Kook voor de crumble de geschilde bintjes gaar.
Plet ze en meng er de kaas onder.
Doe er de cayennepeper, gedroogde marjolein en peper en zout bij.
Het is de bedoeling dat de crumble overkruid wordt omdat het dient om andere ingrediënten op smaak te brengen.
Verpak in keukenfolie en laat invriezen.
Bereid de vis
Verwijder het vel en de vliezen van de zeeduivel.
Dep de vis goed droog. Kruid flink met peper en zout. Zeeduivel is een vissoort die hoog op smaak mag worden gebracht.
Haal de vis door bloem en klop er het overtollige terug af. Korst goed aan in hete boter.
Laat de vis zo'n 20 minuten verder garen in een oven op 150°C.
Bereid de groenten
Schil de nieuwe aardappelen en kook gaar in gezouten water.
Snijd de prei in staafjes van ongeveer 5 cm lang en snijd ze nog eens overlangs middendoor.
Beboter een kookpan en leg er de prei bovenop.
Zet voor de helft onder in kippenbouillon en kook de prei beetgaar onder gesloten deksel.
Giet de aardappelen af en schud ze flink op om de zetmelen vrij te maken. Zo krijg je een krokanter resultaat.
Neem de crumble uit de diepvries en rasp over de aardappelen. Druppel er wat olie overheen.
Leg de laatste hand aan de vis en de aardappelen
Neem de vis uit de oven en haal uit de pan. Bedek met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.
Verhoog de temperatuur van de oven naar 180°C en laat de aardappelen kleuren.
Maak de mosterdsaus
Fruit de gesnipperde sjalot aan in het braadvocht van de zeeduivel. Blus met een scheutje witte wijn en 1 dl kippenbouillon.
Doe er een lepeltje mosterd en de room bij. Laat inkoken tot de gewenste dikte.
Doe nog eens 2 lepels mosterd in een sauspan en zeef er de saus overheen. Roer goed door.
Stel het gerecht samen
Haal het visvlees van de graat en snijd het in plakjes.
Serveer bovenop de prei.
Werk het bord verder af met de aardappeltjes, wat mosterdsaus en tuinkers.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel nieuw recept
Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.
Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.