Zelf fishsticks maken, zo doe je dat!

Zelf fishsticks maken, zo doe je dat!

Smeuïge puree met een paar krokante fishsticks, daar smult iedereen van! Zelf fishsticks maken is makkelijk. Ideaal om samen met je kleine chefs uit te proberen. Hoe je overheerlijke fishsticks in een knapperig jasje maakt, ontdek je in deze tips en recepten.

Voor grote én kleine chefs: fishsticks maken is helemaal niet moeilijk. Met deze tips sla jij gegarandeerd de lekkerste fishsticks aan de haak.

Om te beginnen: een stevige witvis is ideaal om fishsticks te maken. Pladijs, tongschar, pieterman, wijting, schelvis, koolvis… Aan jou de keuze welk soort visfilet je gebruikt. Check de viskalender en ontdek welke vis nu op z'n best is.

  • Dep de visfilets droog en snijd ze in dunne reepjes. Des te groter en dikker de fishsticks, des te langer ze moeten bakken en des te meer vet ze kunnen opzuigen.
  • Kruid de visfilets met peper en zout. Zo kunnen de kruiden mooi mee in de vis inbakken.
  • Wentel de vis in bloem om hem droog te maken. Klop de overtollige bloem er zachtjes af om een bloemsmaak te voorkomen.
  • Daarna maak je de vis opnieuw plakkerig door hem in eiwit te doppen.
  • Als volgende stap wentel je de visfilets door broodkruim of paneermeel en druk je ze zachtjes aan. Zo maak je de perfecte basis voor een krokant korstje.

Tip: laat de fishsticks nu even opdrogen in de koelkast, zo’n half uurtje. Doe er geen plasticfolie over, want dan kunnen de vissticks week worden.

  • Frituur de fishsticks 4 à 5 minuten (afhankelijk van je friteuse) op 170°C tot ze mooi goudbruin zijn en laat ze eventjes uitlekken op keukenpapier.

Tip: leg niet te veel fishsticks samen in het mandje van de friteuse. Zo zakt de temperatuur van de olie te hard.

  • Wacht na het frituren niet te lang om de fishsticks op te dienen. Na een tijdje kan het vocht namelijk terug vrijkomen en zo je perfect krokante fishsticks alsnog wak maken.

Wat dacht je van onze fishnuggets van hondshaai met chilimayonaise?

Fishsticks in de pan bakken?

Je kan ook fishsticks bakken in de pan, maar dan is het risico hoger dat ze slap worden. Wil je het toch proberen, gebruik dan een klontje boter en zorg dat dit heet genoeg is alvorens de fishsticks in de pan te leggen. Zo wordt hun jasje meteen dichtgeschroeid en krijg je een krokante fishstick die niet uit elkaar valt.

Zelfgemaakte tartaarsaus als neusje van de zalm

Het neusje van de zalm bij zelfgemaakte fishsticks, dat is ongetwijfeld een zelfgemaakte tartaarsaus. Hiervoor heb je deze ingrediënten nodig:

  • 8 el mayonaise
  • 2 hardgekookte eitjes
  • 2 el fijngesneden sjalot
  • 4 el fijngesneden bladpeterselie
  • 4 el fijngesneden bieslook
  • peper en zout

Optioneel:

  • voor de liefhebbers: fijngesneden kappertjes en augurken
  • voor een pittigere frisse toets: worcestersaus en citroensap

Plet de hardgekookte eitjes en meng er de heel fijn versneden sjalot en groene kruiden onder. Roer de mayonaise eronder en breng op smaak met peper en zout. Als je de tartaarsaus iets frisser wil, meng je er nog wat citroensap onder vlak voor het serveren.

Voel jij je als een vis in het water wanneer je fishsticks gaat maken? We horen het maar al te graag! Stuur ons je smakelijke fishstick-foto’s via Instagram of deel jouw recept met ons op Twitter of Facebook.