Ardeens gebraad met kroketten en een salade van appel en komkommer

Zelf kroketten maken: zo lukken ze altijd

Heb je soms heimwee naar grootmoeders keuken? Dan is zelf kroketten maken een perfecte oplossing! Lekkere aardappelkroketjes nemen je zo mee naar vroeger - en wij leggen graag uit hoe je ze zelf maakt.

Het recept voor kroketten

Zelf kroketten maken is op zich niet moeilijk. Denk er vooral aan dat je zo weinig mogelijk vocht mag gebruiken. Vocht zal je aardappelkroketten immers doen openbarsten tijdens het bakken.

Klik hier voor het recept voor kroketten of bekijk in deze video hoe je stap voor stap zelf de perfecte aardappelkroketten maakt:

Extra tips voor de perfecte kroketjes

  • Alles begint bij de juiste aardappel. Ga voor bloemige aardappelen zoals het Bintje. Hoe meer zetmeel, des te steviger je kroketten.
  • Snijd de aardappelen voor het koken in grote stukken. Zo verliezen ze minder zetmeel bij het afgieten.
  • Giet de aardappelen af in een vergiet om zoveel mogelijk vocht te verwijderen en schud ze daarna nog even droog op het vuur.
  • Als je puree klaar is, laat je hem een nachtje afkoelen op kamertemperatuur.
  • Tijd om te paneren? Doe ook wat peper en zout bij het eiwit voor extra smaakvolle kroketjes.
  • Zet eventueel een kommetje water klaar om af en toe je handen af te spoelen (zonder de keukenkraan ook een krokant jasje te geven).
  • Laat de kroketten na het paneren minstens een uur rusten op een bord. Zorg dat ze elkaar niet raken.
  • Zet de frituurpan op 175 °C en frituur de kroketten met een paar stuks per keer. Als je te veel koude kroketten op hetzelfde moment frituurt, koelt de olie sneller af.

Aardappelkroketten in een verrassend jasje

Je kan kroketten perfect in een ander jasje stoppen of variëren met de inhoud:

  • Verras kinderen met groene of oranje kroketten door groenten zoals broccoli of pompoen toe te voegen aan je aardappelpuree.
  • Ga voor extra crunch door je aardappelkroketten twee keer te paneren.
  • Kroketten maken voor de feestdagen? Meng geroosterde amandelschilfers door het paneermeel en paneer zo je aardappelkroketjes.
  • Gebruik eens een puree met stukjes vis om kroketten te maken. Het recept vind je hier!

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Van alle ingrediënten die in deze recepten gebruikt worden vind je in de winkel lekkere bioversies. Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Bekijk hier alle verkooppunten in je buurt.

Wanneer ga jij kroketten maken?

Zelfgemaakte aardappelkroketjes, daar kan niemand aan weerstaan! Ga jij vanavond kroketten maken of ken je nog lekkere alternatieven op de klassieke kroket? We horen het graag via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op YouTube of Pinterest.