Bladerdeeghapjes met kaas

Bladerdeeghapjes: kleine hapjes, groot genot

Bladerdeeghapjes smaken in elk seizoen en op elk moment. In de supermarkt vind je deze warme hapjes meestal kant-en-klaar, maar ze zijn nog veel lekkerder als je ze volledig zelf maakt. Lees hieronder hoe je bladerdeeghapjes kan maken, te beginnen met het bladerdeeg.

Zelf bladerdeeg maken

Geen zin in kant-en-klaar deeg? Dan kan je het bladerdeeg volledig zelf maken:

Benodigdheden

1 kg tarwebloem, 600 g boter, 300 ml plat water, 300 ml bruiswater, een snufje zout

Werkwijze

  1. Meng de bloem met het zout, 200 g boter en het plat water.
  2. Kneed alles ongeveer 10 minuten, rol dan het deeg uit en voeg het spuitwater toe.
  3. Kneed opnieuw, rol het deeg uit, en meng de rest van de boter erdoor.
  4. Kneed het deeg tot een rol en laat het een half uur rusten op een koele plaats, gewikkeld in een vochtige handdoek.
  5. Rol het deeg 2 keer uit tot een dikte van 1 cm, en laat het dan 20 minuten opnieuw rusten op een vochtige handdoek.
  6. Rol het bladerdeeg ten slotte goed uit in alle richtingen en laat nog eens 20 minuten rusten voor je het bakt.
3-kazenbladerdeegtaartjes

Zo krijg je knapperige, goudbruine bladerdeeghapjes

  • Gebruik je kant-en-klaar bladerdeeg uit de diepvries? Laat dit dan goed ontdooien voor je ermee aan de slag gaat. Gebruik je kant-en-klaar bladerdeeg uit de koelkast? Ook dan moet het op kamertemperatuur komen. Wacht echter niet té lang, want dan wordt het deeg plakkerig en moeilijker om mee te werken.
  • Bestuif je werkblad goed met bloem zodat het bladerdeeg niet blijft plakken. Ook op je deegrol en op het deeg zelf mag je extra bloem strooien.
  • Ga je kleine bladerdeeghapjes maken? Dan zijn cupcakevormpjes een grote hulp!
  • Smeer de bladerdeeghapjes in met een losgeklopt eitje voor je ze in de oven schuift. Dan krijgen ze een mooi goudbruin kleurtje.
  • Bak de bladerdeeghapjes ongeveer 20 minuten op 175° C, in het midden van de oven, tot ze goudbruin zien.        

Inspiratie voor gevulde bladerdeeghapjes

Om bladerdeeghapjes te maken ga je altijd op dezelfde manier te werk. Je neemt twee plakjes bladerdeeg van dezelfde grootte, legt vulling op het ene plakje en legt het andere er bovenop, en drukt de randjes goed aan. Je schuift de pakketjes in de oven, en klaar! Maar de verrassing zit ‘m in de vulling, want die kan zeer divers zijn:

  • Je kan simpele bladerdeeghapjes maken met ham en kaas. In plaats van te werken met pakketjes, kan je er ham-kaasrolletjes van maken. Neem hier lange stukjes bladerdeeg voor die je belegt en dan oprolt.
  • Wie graag kip eet kan bladerdeeghapjes maken met kip, fijne blokjes paprika en champignons. Bak de ingrediënten eerst in de pan en gebruik ze daarna als vulling.
  • Bladerdeeghapjes met geitenkaas, honing en fijngehakte walnoten… Heerlijk! Je kan de honing bij in de vulling doen, of achteraf over de warme hapjes gieten. Hetzelfde geldt voor de walnoten.
  • Bladerdeeghapjes smaken ook in de zomer. Ga voor een frisse variatie met roomkaas en druifjes (ook koud heel lekker!) of met geitenkaas en lente-ui.
  • Ook bladerdeeghapjes met vis vers uit de Noordzee zijn superlekker. Denk aan steenbolk met geitenkaas of noordzeekrab met maïs.
  • Bladerdeeghapjes zijn niet noodzakelijk aperitiefhapjes. Je kan ze ook inschakelen als dessert. Kies dan voor combinaties met bvb. appel, rozijn en kaneel; roomkaas en rode vruchten; of maak bladerdeegrolletjes met chocopasta en bestrooi ze vlak voor het serveren met poedersuiker.
  • Wil je tijdens het kerstdiner uitpakken met een verrassend aperitiefhapje? Wedden dat je gasten niet kunnen weerstaan aan deze bladerdeegkerstboom met boerenkoolpesto en kaas.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Wist je trouwens dat er van alle ingrediënten ook lekkere bioversies te koop zijn in de winkel? Indien je graag rechtstreeks van een hoeve in je buurt koopt, kan je hier alle hoeveverkooppunten bekijken.

De smaak van zelfgemaakte bladerdeeghapjes, niet te evenaren!

Ben jij ook zo dol op bladerdeeghapjes? Laat het ons weten via Twitter, Instagram of Facebook met #lekkervanbijons. Sta je graag in de keuken en probeer je vaak nieuwe recepten uit? Dan kan je ons ook volgen op Pinterest, YouTube, of je inschrijven op onze nieuwsbrief!