Melk

Melk, de basis van lekkere zuivelproducten

Een glas frisse melk van bij ons is heerlijk en wist je dat melk ook de basis is van verschillende andere zuivelproducten? Dankzij melk kunnen we genieten van onder meer yoghurt, plattekaas, kaas, room en boter. Lees hieronder meer over enkele van deze zuivelproducten.

Melk

Er zijn drie soorten melk. Afhankelijk van het vetgehalte wordt melk onderverdeeld in volle, halfvolle en magere melk.

  • Volle melk bevat ongeveer 3,6% vet.
  • Halfvolle melk bevat ongeveer 1,5% vet.
  • Magere melk bevat ongeveer 0,1% vet.

Melk is niet alleen de basis van vele zuivelproducten, ook in de keuken kan je er zelf heel wat lekkere bereidingen mee maken. Wil je weten welke lekkernijen je ermee op tafel tovert of wil je meer weten over hoe je melk best bewaart? Neem dan zeker een kijkje op onze productfiche over melk.

Yoghurt

Yoghurt is een gefermenteerd melkproduct dat verkregen wordt door de inwerking van melkzuurbacteriën. Om van yoghurt te kunnen spreken, moeten de melkzuurbacteriën tot op het moment van de consumptie in aanzienlijke hoeveelheden aanwezig zijn.

Afhankelijk van de melk die is gebruikt, bestaat yoghurt in een volle, halfvolle en magere versie:

  • volle yoghurt bevat minimum 3% vet,
  • halfvolle yoghurt bevat 1 tot 3% vet en
  • magere yoghurt mag de 1% niet overschrijden.

Naarmate er suiker, aroma's en smaakstoffen of fruit toegevoegd worden, is er nog een onderscheid tussen natuuryoghurt, fantasieyoghurt en fruityoghurt.

Op zoek naar tips om yoghurt te gebruiken in de keuken? Of wil je weten hoe je yoghurt best bewaart? Je leest er alles over op onze productfiche over yoghurt.

Kaas

Kaas is ongetwijfeld een van onze favoriete zuivelproducten en ontstaat door aan verse melk zuursel en stremsel toe te voegen. De melk verandert hierdoor in een dunne geelachtige vloeistof, de wei, en een dik deel van kleine stukjes ter grootte van een erwt. Het dikke deel is de wrongel en vormt de basis voor kaas.

Afhankelijk van de kaassoort die de kaasmaker wil maken, krijgt de wrongel een specifieke bewerking. Verse kaas wordt niet bewerkt. Vandaar ook de naam verse kaas of plattekaas.

Voor gerijpte kaas wordt de wrongel in een vorm geperst waarna het rijpingsproces begint. Het rijpen van kaas wordt affineren genoemd.

Wil je weten aan welke kwaliteitseisen kaas moet voldoen? Of ben je op zoek naar bewaartips voor onze heerlijke kazen van bij ons? Check dan snel onze productfiche over kaas.

En misschien wil je je gasten ook wel eens verrassen met een lekkere kaasschotel? We serveren je graag de perfecte kaasschotel in 5 stappen.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.