Zuivelassortiment

Melk, de basis van lekkere zuivelproducten

Een glas frisse melk van bij ons is heerlijk en wist je dat melk ook de basis is van verschillende andere zuivelproducten? Dankzij melk kunnen we genieten van onder meer yoghurt, plattekaas, kaas, room en boter. Lees hieronder meer over deze zuivelproducten.

Melk

Er zijn drie soorten melk. Afhankelijk van het vetgehalte wordt melk onderverdeeld in volle, halfvolle en magere melk.

  • Volle melk bevat ongeveer 3,6% vet.
  • Halfvolle melk bevat ongeveer 1,5% vet.
  • Magere melk bevat ongeveer 0,1% vet.

Melk is niet alleen de basis van vele zuivelproducten, ook in de keuken kan je er zelf heel wat lekkere bereidingen mee maken. Wil je weten welke lekkernijen je ermee op tafel tovert of wil je meer weten over hoe je melk best bewaart? Neem dan zeker een kijkje op onze productfiche over melk.

Karnemelk

Oorspronkelijk was karnemelk (of botermelk) een bijproduct van de bereiding van boter. Tegenwoordig wordt karnemelk gemaakt door melkzuurbacteriën aan gepasteuriseerde magere melk toe te voegen. Karnemelk is dus een gefermenteerd zuivelproduct waardoor de smaak van de melk licht zurig is en de consistentie iets dikker dan bij gewone melk.

Lees meer over deze verfrissende dorstlesser op onze productfiche over karnemelk.

Yoghurt

Yoghurt is een gefermenteerd melkproduct dat verkregen wordt door de inwerking van melkzuurbacteriën. Om van yoghurt te kunnen spreken, moeten de melkzuurbacteriën tot op het moment van de consumptie in aanzienlijke hoeveelheden aanwezig zijn.

Afhankelijk van de melk die is gebruikt, bestaat yoghurt in een volle, halfvolle en magere versie:

  • volle yoghurt bevat minimum 3% vet,
  • halfvolle yoghurt bevat 1 tot 3% vet en
  • magere yoghurt mag de 1% niet overschrijden.

Naarmate er suiker, aroma's en smaakstoffen of fruit toegevoegd worden, is er nog een onderscheid tussen natuuryoghurt, fantasieyoghurt en fruityoghurt.

Op zoek naar tips om yoghurt te gebruiken in de keuken? Of wil je weten hoe je yoghurt best bewaart? Je leest er alles over op onze productfiche over yoghurt.

Kaas

Kaas is ongetwijfeld een van onze favoriete zuivelproducten en ontstaat door aan verse melk zuursel en stremsel toe te voegen. De melk verandert hierdoor in een dunne geelachtige vloeistof, de wei, en een dik deel van kleine stukjes ter grootte van een erwt. Het dikke deel is de wrongel en vormt de basis voor kaas.

Afhankelijk van de kaassoort die de kaasmaker wil maken, krijgt de wrongel een specifieke bewerking. Verse kaas wordt niet bewerkt. Vandaar ook de naam verse kaas of plattekaas.

Voor gerijpte kaas wordt de wrongel in een vorm geperst waarna het rijpingsproces begint. Het rijpen van kaas wordt affineren genoemd.

Wil je weten aan welke kwaliteitseisen kaas moet voldoen? Of ben je op zoek naar bewaartips voor onze heerlijke kazen van bij ons? Check dan snel onze productfiche over kaas.

En misschien wil je je gasten ook wel eens verrassen met een lekkere kaasschotel? We serveren je graag de perfecte kaasschotel in 5 stappen.

Boter

Boter wordt gemaakt van melk en bevat ongeveer 82% vet. Boter smaakt heerlijk op de boterham, maar is ook uitstekend om bijvoorbeeld te gebruiken bij het braden van vlees en vis, bij het stoven van groenten of het bakken van aardappelen.

Boter is rijk aan vitamine A en een bron van vitamine D. Boter bevat echter ook veel vet - en dus ook veel calorieën - en verzadigd vet. Vandaar dat we er altijd zuinig mee moeten omspringen.

Meer lezen? Kom meer te weten over dit zuivelproduct op onze productfiche over boter.

Room

Koemelk bevat vet dat na verloop van tijd bovenop onbewerkte melk komt drijven. Dat vet noemen we room. Vandaag de dag wordt melk ontroomd in een centrifuge waarbij het vet zoveel mogelijk gescheiden wordt van het vocht. Er bestaan verschillende soorten room, die elk een eigen vetpercentage bevatten:

  • Volle room bevat 35% vet.
  • Slagroom bevat tussen 30 en 40% vet.
  • Culinaire room bevat ongeveer 20% vet.

Room wordt gebruikt in allerlei bereidingen, van zoet tot zout.

Wil je weten hoelang je room kan bewaren? Je lees het op onze productfiche over room.

Zure room

Zure room is een variant van room waar melkzuurbacteriën aan zijn toegevoegd. Net zoals kaas en yoghurt is zure room een gefermenteerd product.

Check voor meer informatie zeker ook onze productfiche over zure room.

Plattekaas

Plattekaas is een soort verse kaas. Het is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën. Daarna wordt er een stremsel toegevoegd om de melk te laten indikken. De melk lekt vervolgens uit, waarna een smeuïge verse kaas overblijft.

Wist je dat plattekaas eigenlijk bijna hetzelfde is als kwark? Kwark is iets grover van structuur dan plattekaas, maar de smaak is hetzelfde.

Wil je meer weten over dit zuivelproduct? Neem dan zeker een kijkje op onze productfiche over plattekaas.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.