Room

Koemelk bevat vet dat na verloop van tijd bovenop onbewerkte melk komt drijven. Dat vet noemen we room. Vandaag de dag wordt melk ontroomd in een centrifuge waarbij het vet zoveel mogelijk gescheiden wordt van het vocht. Er bestaan verschillende soorten room, die elk een eigen vetpercentage bevatten.

  • Volle room bevat 35% vet
  • Slagroom bevat tussen 30 en 40% vet
  • Culinaire room bevat ongeveer 20% vet

Room wordt gebruikt in allerlei bereidingen, van zoet tot zout.

Kwaliteit

De basis van room is melk. Melk van eigen bodem voldoet aan de kwaliteitseisen van IKM. IKM staat voor Integrale Kwaliteitszorg Melk. Dat wil zeggen dat de kwaliteit van de melk in elke fase, van productie tot transport, gewaarborgd wordt. Niet alleen hygiëne en veiligheid komen hier aan bod, maar ook dierenwelzijn en milieu.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook de strikte kwaliteitsnormen van het Federaal Agentschap van de veiligheid van de voedselketen (FAVV) waaraan melkproducenten en -verwerkers moeten voldoen.

Bereiding

Room is een echte smaakmaker. Het wordt gebruikt bij de bereiding van voorgerechten, hoofdgerechten en desserts.

Tip om te vermijden dat je slagroom schift bij het kloppen: zorg ervoor dat je room goed gekoeld is voor je begint op te kloppen en gebruik poedersuiker. Hoe kouder de slagroom, hoe gemakkelijker je de slagroom tot een stevige massa kan kloppen.

Voedingsinformatie

Room is rijk aan vitamine A en een bron van vitamine D. Room bevat echter ook veel vet - en dus ook veel calorieën - en verzadigd vet. Vandaar dat we er altijd zuinig mee moeten omspringen.

Bewaring

Gewoon geopend kan je room ongeveer drie dagen bewaren in de koelkast. Als je een potje met deksel gebruikt, bewaart de room vaak nog een dag of twee langer.

Tip: ben je niet zeker of je room nog goed is? Ruik er dan aan. Als de room niet zurig ruikt, mag je gerust zijn dat hij nog goed is.