Briochebrood

Ontbijt
Type
Thema
Number of persons
Aantal personen

8

Preparation time
Bereidingstijd

40

Met dit basisrecept maak je een heerlijk zacht en zoet briochebrood. Daarna kies je zelf hoe je jouw brioche afwerkt. 

Ingrediënten

  • 450 g bloem 
  • 130 g boter in blokjes (op kamertemperatuur)
  • 1 dl melk op kamertemperatuur
  • 50 g fijne griessuiker
  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 9 g instant gist
  • 9 g zout
  • 1 zakje vanillesuiker 

Extra:

  • 1  ei
  • scheutje melk
  • rechthoekige cakevorm

Voor de afwerking:

  • 200 g suikerparels, chocoladestrukjes/druppels of rozijnen

Recept

Maak het deeg 1 dag op voorhand:

Meng de gezeefde bloem met de melk, griessuiker, eieren, gist, zout en vanillesuiker. Kneed 10 minuten, eventueel met een keukenrobot.

Voeg de blokjes boter toe en kneed nogmaals 5 minuten door tot de boter helemaal is opgenomen.

Dek de kom af met folie en laat 3 uur rijzen op kamertemperatuur.

Laat het deeg in de kom en kneed met een spatel het deeg nog een beetje door en weer bij elkaar tot een bal. Dek de kom opnieuw af met vershoudfolie en plaats een nachtje in de koelkast.

Op de dag zelf:

Verwarm de oven op 175°C.

Bestrooi het werkblad met weinig bloem en stort het deeg erop. Snijd het deeg in 4 gelijke stukken en rol er een bolletje van.

Rol de 4 bolletje deeg uit tot een grote ronde lap van ongeveer dezelfde grootte.

Nu voegen we onze favoriete afwerking toe, wij kozen voor de chocolade.

Bestrooi 1 lap deeg met de chocoladestukjes en leg er een volgende lap deeg op. Bestrooi opnieuw met de chocolade en herhaal nog een keer. Eindig met de laatste lap deeg.

Rol het deeg op zoals een pannenkoek, druk  en snijd overlangs in de helft. Rol ze nog even aan, duw wat plat zodat de chocolade blijft hangen.

Bekleed de cakevorm met een vel bakpapier. Vlecht de 2 rollen deeg tot een mooie vlecht en schik in de bakvorm. Dek af en laat nogmaals 2 u rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Klop het ei los met de melk en bestrijk de brioche ermee.

Plaats een kopje water onderaan in de oven.

Plaats het briochebrood in het midden van de voorverwarmde oven en bak goudbruin gedurende 40 minuten.

Haal de brioche uit de oven en laat nog 5 minuten rusten. Haal uit de vorm en snijd aan of wacht nog even tot het afgekoeld is.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.