Helden van onze velden

Voedselverlies en -verspilling

De AGF-sectoren werken volgens het nul-afval-voedselprincipe: geen verspilling van aardappelen, groenten of fruit, water of energie van het veld naar de klant. Het terugdringen van voedselverlies en -verspilling is essentieel, omdat het verlies niet alleen gevolgen heeft voor het voedsel dat niet wordt geconsumeerd. Ook alle natuurlijke hulpbronnen die werden gebruikt om het voedsel te produceren (zoals water en energie) gaan verloren.

Kwalitatief beter aanbod dankzij elektronische aardappel

Hoe meer botsen en schokken een aardappel ondergaat, hoe minder kwalitatief die aardappel zal zijn. Enter de elektrische aardappel: die brengt alle schokken tijdens de teelt, het oogsten, het lossen, het wassen en het verpakken in kaart. Die analyse wordt gebruikt om het aantal schokken te verminderen, wat leidt tot een kwalitatief beter aanbod en minder voedselverlies.

Ook dankzij geoptimaliseerde rooitechnieken blijven er minder aardappelen liggen op het veld.

Verwerking van kneusjes

Aardappelen, groenten en fruit die niet aan de vereiste kwaliteit voldoen, vinden hun weg naar de markt via verwerkte alternatieven. Typische voorbeelden zijn aardappelen die worden gebruikt om kroketten te maken, bloemkool en prei die worden verwerkt door diepvriesgroentebedrijven, appelen en peren waar compote en sap van gemaakt wordt, en aardbeien en zacht fruit die dienen om confituur mee te maken.

Zo maakt bijvoorbeeld enVie Atelier soep van te fijne courgettes, tomaten die niet rond genoeg zijn of te kleine aardappelen. EnVie is een sociale onderneming Anderlecht en maakt met veel passie verantwoorde soepen van verse kwaliteitsgroenten.

Voedselverspilling AGF

Onverkocht is wel bemind

Al wat niet verkocht wordt, krijgt een nieuwe bestemming. De aardappelbedrijven en groenten- en fruitcoöperaties passen een watervalsysteem toe bij onverkochte producten: overschotten worden gratis verdeeld onder liefdadigheidsinstellingen zoals de Voedselbanken. Al wat toch overblijft, en dat is zo weinig mogelijk, gaat naar veevoeder, groene meststof of biogasinstallaties.

Langere bewaring dankzij optimale verpakking

Bedrijven zoeken naar optimale verpakkingen om de producten zo lang mogelijk te kunnen bewaren. Ook de grootte van de verpakkingen wordt afgestemd op de consument.

Meer weten?

Ontdek hier op welke manieren de aardappel-, groente- en fruitsectoren voedselverlies en -verspilling nog tegengaan, en hoeveel er terechtkomt bij de consument. Je vindt er ook tips om thuis zo weinig mogelijk voedsel te verspillen. 

Voedselverspilling AGF

Meer weten over de 'Helden van onze velden'?

Ontdek wie ze zijn en wat ze doen