Gezond koken met een klein budget

Gezond koken met een klein budget

Gezond én budgetvriendelijk koken, kan dat? Natuurlijk kan dat! Hou rekening met deze eenvoudige tips en gezond koken met een klein budget wordt een makkie. 

Koop verse, onbewerkte en lokale seizoensproducten

Goedkoop en gezond koken begint in de winkel. Koop verse producten van bij ons volgens de seizoenen en je hebt steeds het beste product aan de scherpste prijs.

  • Verse groenten en fruit zijn het goedkoopst en gaan het langst mee. 
  • Seizoensproducten zijn goedkoper: de seizoenskalender voor groentenfruit en vis helpt je kiezen. 
  • Koop jij graag rechtstreeks bij een boer in jouw buurt? Je vindt hier alle verkooppunten in Vlaanderen.

Praktische tips om gezond te koken met een klein budget

  • Ook diepvriesgroenten zijn een prima keuze, maar kies steeds een verpakking zonder toevoeging van zout, suiker en vet. Die zijn zelfs een uitstekend alternatief voor verse producten en soms ook goedkoper. Bovendien kan je de hoeveelheden perfect afmeten. Verspilling is daardoor zo goed als uitgesloten.
  • Toch restjes over? Lees hier alles over het bewaren van groentenvlees, eieren, kaas en vis.
  • Plan je weekmenu. Maak op basis van het menu een boodschappenlijstje en hou je daar strikt aan. Zo krijgt niets de kans om te bederven en moet je geen voeding weggooien.
  • Promoties zijn fantastisch! Iedereen houdt ervan. Hoe sterk het aanbod ook is, koop enkel wat je meteen zal gebruiken. Iets kopen dat je niet gebruikt is weggegooid geld en dus ook duur. Met een beetje creativiteit maak je maximaal gebruik van promoties. Stond er een ovenschotel met bloemkool op het menu, maar is prei in promotie? Dan maak je toch gewoon een ovenschotel met prei.
  • Zelfgemaakte sauzen zijn niet alleen goedkoper, maar ook nog eens veel gezonder. Je bepaalt zelf hoeveel zout, suiker en/of vet je toevoegt. Check onze tips om gezonde sausen te maken.
  • Een klassieke tip, maar wel een hele goede: ga niet winkelen als je honger hebt, anders koop je gegarandeerd dingen die je niet nodig hebt. 

Goedkoop én gezond eten maken? Check de voedingsdriehoek

De voedingsdriehoek is een leidraad om gezond én goedkoop te koken. De producten die niet in de voedingsdriehoek staan zijn vaak ook duurder. Kies daarom bijvoorbeeld voor een appel als tussendoortje in plaats van een koek of chips. Of ga voor thee of water in plaats van frisdrank. Wist je trouwens dat water van de kraan goedkoper is dan fleswater? Voor je gezondheid is water van de kraan perfect. 

Ken je nog een lekker én budgetvriendelijk gerecht dat je graag wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons! Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.