Wat zijn cinnamon rolls en hoe maak je ze?
Een zoete, kruidige combinatie van kaneel en suiker, op een heerlijk zacht broodje: geen wonder dat kaneelrolletjes zo populair zijn. Deze lekkere gebakjes worden ook wel cinnamon rolls genoemd en komen overgewaaid uit Scandinavië, waar ze de naam kanelbullar krijgen. Heb je zin om zelf kaneelrolletjes te maken? Met onze tips en recepten loopt alles op rolletjes!
Wat zijn kaneelrolletjes?
Kaneelrolletjes of cinnamon rolls zijn zachte, luchtige kaneelbroodjes die gemaakt worden met een zoet gistdeeg. Het deeg wordt eerst uitgerold en besmeerd met een mengsel van boter, suiker en kaneel. Daarna wordt het opgerold en in dunne plakjes gesneden, die kort de oven in gaan. De gebakken kaneelrolletjes worden meestal afgewerkt met een laagje roomkaas- of suikerglazuur.
Hoe maak je zelf cinnamon rolls?
Oorspronkelijk komen cinnamon rolls uit Scandinavië, maar je kan ze even lekker maken met ingrediënten van bij ons. Dat lukt trouwens ook als je niet veel tijd hebt: dan gebruik je gewoon een kant-en-klaar croissantdeeg.
Tip: laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen voor je ze gebruikt. Zo worden je cinnamon rolls lekker fluffy.
1. Deeg
- 450 g patisseriebloem
- 50 g fijne suiker
- 1 tl zout
- 7 g instant gist
- 180 ml lauwe melk
- 80 g boter (gesmolten)
- 1 ei
Zeef de bloem met de gist in de kom van een keukenrobot. Voeg zout en suiker toe en meng kort.
Voeg de gesmolten boter en de melk toe. Voeg daarna het ei toe en kneed zo’n 5 minuten met de deeghaak tot een glad deeg. Laat 5 minuten rusten. Tip: kneed het deeg lang genoeg, maar niet té lang, want dan wordt het taai. Het deeg moet loskomen van de mengkom maar mag nog niet plakkerig aanvoelen.
Bestrooi het werkblad licht met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van ca. 1 cm dik.
2. Vulling
- 50 g boter
- 15 g kaneelpoeder
- 140 g kandijsuiker
Doe alle ingrediënten samen in een kom en klop ze tot een luchtig geheel.
3. De kaneelrolletjes
Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot een grote lap van ongeveer 30x50 cm. Smeer het in met de kaneelvulling en laat aan één lange zijde ongeveer 2 cm vrij. Rol het deeg stevig op in de lengte, beginnend aan de ingesmeerde zijde, en eindig met de vrije rand onderaan. Je hebt nu een lange worst. Deze snijd je in plakjes van ongeveer 2 cm dik.
Leg de cinnamon rolls in een ovenschaal, dek af met een vochtige theedoek en laat 60 à 90 minuten rijzen op een warme plaats, tot de rolls verdubbeld zijn in grootte.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de cinnamon rolls 25 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze lichtjes afkoelen.
4. Glazuur
- 75 g roomkaas
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 el melk
- 100 g bloemsuiker
- 1 snuifje zout
Meng alle ingrediënten door elkaar en voeg de melk geleidelijk toe, tot je glazuur de juiste dikte heeft. Wacht tot de broodjes wat zijn afgekoeld om ze in te strijken met je topping. Smakelijk!
De klassieke kaneelrolletjes, maar dan net iets anders
Ben je klaar om jouw cinnamon rolls nog een niveau hoger te tillen? Dan kan je het basisrecept aanvullen met lekkere extra’s:
- Stukjes rood fruit, zoals frambozen of aardbeien, geven je kaneelrolletjes een frisse toets. Snijd het fruit in kleine stukjes en voeg toe aan de vulling. Ideaal in de zomer!
- En wat dacht je van cinnamon rolls koekjes? Een leuke variant!
- Appel en kaneel vormen sowieso een topcombinatie - ook in cinnamon rolls. Snijd een appel in kleine blokjes en stoof deze eerst aan in een pan, voor je ze toevoegt aan het kaneelmengsel.
- Probeer eens kaneelrolletjes met rozijnen. Laat de rozijnen eerst 15 minuten wellen in water en laat ze daarna goed uitlekken. Vervolgens voeg je ze toe aan de kaneelvulling.
- Geef je kaneelrolletjes extra crunch door fijngemalen hazelnoten toe te voegen aan de vulling.
- Geen fan van roomkaasglazuur? Werk je cinnamon rolls af met een laagje gesmolten chocolade. Sprenkel hier wat verkruimelde chocolade over en je hebt een topgerechtje!
Tip: van alles wat lekker is om in onze recepten voor kaneelrolletjes te gebruiken, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve, buurderij of boerenmarkt in jouw buurt? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten.
Opgerold staat netjes!
Heb je zelf heerlijke kaneelrolletjes gemaakt of heb je nog tips die we absoluut moeten kennen? Deel het met ons via Facebook of Instagram met #lekkervanbijons of tag onze kanalen. Of ben je op zoek naar nog meer desserts? Wij hebben een heleboel recepten voor je in petto!
Volg ons op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de lekkerste nieuwtjes van bij ons.