Witloof

Witloof bewaren, hoe doe je dat?

Productinformatie

Witloof stoven, witloof in de oven en andere witloofrecepten zijn absolute Vlaamse klassiekers. Witloof ligt dan ook regelmatig in de koelkast. Maar hoe bewaar je witloof eigenlijk het best? We zochten het voor je uit. 

Hoelang is witloof houdbaar?

  • In de koelkast blijven verse witloofstronken ongeveer een week goed.
  • In de diepvries is witloof tot twaalf maanden houdbaar.
  • Bewaar je witloof buiten de koelkast dan eet je die het best de volgende dag al op.
Witloof

Hoe witloof bewaren?

Haal witloof uit de plastic verpakking voor je de stronken in de koelkast legt. Anders worden ze sneller bruin. Een geperforeerde plastic zak of een open papieren zak zijn ook prima. Ook voor witloof geldt dat de groentelade in de ijskast de beste plek is voor een maximale houdbaarheid.

Witloof is erg gevoelig voor licht. Daarvan verkleuren de stronken lichtjes groen. Kies dus een donker plekje als je de stronken buiten de koelkast bewaart. Bij voorkeur een koele plek van 12°C tot 15°C. 

Witloof invriezen gaat dat?

Dat kan, maar bij het invriezen verliest het zijn knapperigheid. Onverwerkt is witloof nadien niet zo lekker meer. De ontdooide stukken kan je nog wel probleemloos verwerken in een gerecht.

Voor je het witloof gaat invriezen, snijd je de stronken in stukken om ze kort te blancheren, twee minuutjes is voldoende. Als je het witloof zo invriest dan kan je de stukken nadien nog heerlijk stoven, wokken of bakken.

De diepgevroren stukken moet je trouwens niet eerst ontdooien. Je kan ze rechtstreeks verwerken.  

Witloof schoonmaken en blancheren

Snijd de buitenste bladeren en het onderste stukje van de steel weg. Snijd uit het midden van de onderkant een kegel van iets meer dan een centimeter diep.

Nu heb je een schoongemaakte stronk witloof die je in grove stukken kan snijden. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en dompel de stukken een tweetal minuten onder.

Nu goed spoelen onder koud water, droogdeppen en het witloof is klaar voor de diepvries.  

Witloof met ham en kaas in de oven is heerlijk, maar er is ook meer! 

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een hoeve in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Probeerde jij een van onze recepten met witloof? Of ken je nog een witloofgerecht of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.