Gezond koken met een klein budget

Gezond koken met een klein budget

Gezond én goedkoop eten maken kan dat? Natuurlijk kan dat! Hou rekening met deze eenvoudige tips en gezond koken met een klein budget wordt een makkie. 

Koop verse, onbewerkte en lokale seizoensproducten

Goedkoop en gezond koken begint in de winkel. Koop verse producten van bij ons volgens de seizoenen en je hebt steeds het beste product aan de scherpste prijs.

 • Verse groenten en fruit zijn het goedkoopst en gaan het langst mee.
 • Seizoensproducten zijn goedkoper. De seizoenskalender helpt je kiezen. Zo horen andijvie, prei, champignons, komkommer, wortelen en de eerste tomaten nu op je weekmenu. Voor vis zijn zeebaars, zeewolf, rode poon, roodbaars en rog een gezonde keuze. Voor wie aan budgetkoken wil doen, is onze viskalender een grote hulp. 

Praktische tips om gezond te koken met een klein budget

 • Ook diepvriesgroenten zijn een prima keuze, maar kies steeds een verpakking zonder toevoeging van zout, suiker en vet. Die zijn zelfs een uitstekend alternatief voor verse producten en soms ook goedkoper. Bovendien kan je de hoeveelheden perfect afmeten. Verspilling is daardoor zo goed als uitgesloten.
 • Toch restjes over? Lees alles over groenten bewaren en vlees bewaren.
 • Plan je weekmenu. Maak op basis van het menu een boodschappenlijstje en hou je daar strikt aan. Zo krijgt niets de kans om te bederven en moet je geen voeding wegsmijten.
 • Promoties zijn fantastisch! Iedereen houdt ervan. Hoe sterk het aanbod ook is, koop enkel wat je meteen zal gebruiken. Iets kopen dat je niet gebruikt is weggesmeten geld en dus ook duur. Met een beetje creativiteit maak je maximaal gebruik van promoties. Stond er een ovenschotel met bloemkool op het menu, maar is prei in promotie? Dan maak je toch gewoon een ovenschotel met prei.
 • Zelfgemaakte sauzen zijn niet alleen goedkoper, maar ook nog eens veel gezonder. Je bepaalt zelf hoeveel zout, suiker en/of vet je toevoegt. Check onze tips om gezonde sausen te maken.
 • Een klassieke tip, maar wel een hele goede: ga niet winkelen als je honger hebt, anders koop je gegarandeerd dingen die je niet nodig hebt. 

Goedkoop én gezond eten maken? Check de voedingsdriehoek

De voedingsdriehoek is een leidraad om gezond én goedkoop te koken. De producten die niet in de voedingsdriehoek staan zijn vaak ook duurder. Kies daarom bijvoorbeeld voor een appel als tussendoortje in plaats van koek of chips. Of ga voor thee of water in plaats van frisdrank. Wist je trouwens dat water van de kraan vele malen goedkoper is dan fleswater? Voor je gezondheid is water van de kraan perfect. 

Op zoek naar gezonde en goedkope recepten?

Zoek niet langer. Probeer deze heerlijke waterzooi met kip eens, een aardappelsoep met spekjes of deze kleurrijke omelet. Check onze budgetvriendelijke recepten en proef zeker ook deze 18 gerechten die lief zijn voor je portemonnee.  

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor alles wat lekker is om in deze gerechten te gebruiken vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag rechtstreeks bij een boer in jouw buurt? Je vindt hier alle hoeveverkooppunten.

Koken met een klein budget is lekker. Heb jij een van deze gezonde en goedkope recepten geproefd? Of ken je nog een lekker gerecht dat je graag wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons!

Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
 • De nieuwste foodtrends
 • Seizoensrecepten
 • Handige kooktips
 • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.