Frozen yoghurt cupcakes

Cupcakes maken: supersimpel, superlekker!

Cupcakes zijn kleine, schattige cakejes die meestal prachtig zijn afgewerkt. Het zijn dus niet alleen lekkere dessertjes, maar ook nog eens echte kunstwerkjes. Met onze recepten en tips kan je ook thuis de lekkerste én mooiste cupcakes maken.

Het basisrecept voor cupcakes

Ingrediënten

2 eieren, 125 g roomboter, 125 g kristalsuiker, 125 g zelfrijzende bloem en 2 el melk

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 170° C en laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen.
  • Snijd de boter in stukjes, doe in een kom en meng er beetje bij beetje de suiker bij. Mix tot je een luchtige, gladde massa hebt. Voeg de eieren toe en mix opnieuw.
  • Voeg langzaam de bloem toe, gevolgd door de melk, en mix alles nog een laatste keer.
  • Gebruik een cupcakeblik om de cupcakes in vorm te houden tijdens het bakken. Boter het blik voldoende in of gebruik papieren vormpjes.
  • Gebruik twee soeplepels om het beslag in de vormpjes te scheppen. Vul elk vormpje voor 2/3de.
  • Plaats het rooster in het midden van de oven en bak de cupcakes 20 à 25 minuten. Controleer met een houten prikker of ze gaar zijn. Kleeft er nog nat beslag aan de prikker, dan mogen de cupcakes 5 minuten langer bakken.

Cupcakes versieren, da’s toveren met toppings

Een goed basisrecept is natuurlijk belangrijk, maar het is de versiering die pas écht het verschil maakt. Je kan de cupcakes versieren met verschillende toppings:

  • Zelf glazuur maken

    • 250 g bloemsuiker
    • enkele eetlepels water
    • een scheutje citroensap

Zeef de suiker en voeg het water en citroensap toe. Meng goed tot je een glad beslag hebt, smeer het over de cupcakes en laat afkoelen.

  • Zelf botercrème maken

    • 125 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
    • 250 g bloemsuiker
    • 2 el melk of water
    • een halve tl vanille-extract
    • een snufje zout

Meng alles tot een luchtig geheel en spuit het met een spuitzak op de cupcakes. Tip: voeg cacaopoeder toe voor chocoladecrème of kleurstof voor een gekleurde topping.

  • Je kan makkelijk zelf een spuitzak maken met een plastic zakje. Vul het zakje met botercrème en knip onderaan een hoekje uit.
  • Rolfondant is ideaal om cupcakes te versieren. Je koopt deze suikerpasta in de winkel en kan hem uitrollen, er vormpjes uitsteken of vormpjes mee kneden.
  • Ook leuk: chocoladeschilfers of hagelslag, gekleurde suikerbolletjes, cuberdons, stukjes fruit… Cupcakes zijn trouwens ideaal om samen met de kinderen te versieren, bijvoorbeeld als cadeautje voor de leerkracht op het einde van het schooljaar.
  • Tip: Wacht met cupcakes versieren tot ze volledig afgekoeld zijn. Zo smelt je topping niet.
Ei muffins

Geen zoetekauw? Dan kan je hartige cupcakes maken

Zoete cupcakes kent iedereen, maar wist je dat er ook heel wat hartige recepten zijn? Hartige cupcakes zijn ideaal als aperitiefhapje, als ontbijt, of gewoon als snack.

  • Cupcakes op basis van eieren als ontbijt = k-ei-lekker! Maak eens hartige cupcakes met eitjes, geraspte kaas, spinazie en kerstomaatjes of met ei, aardappel, ui en spek. Een soort miniquiches dus eigenlijk.
  • Wat dacht je van hartige pizza-cakejes als aperitiefhapje? Ook leuk voor kinderfeestjes! Naast bloem, boter, eieren, melk en bakpoeder voeg je geraspte kaas, fijngesneden salami en zongedroogde tomaatjes toe aan het beslag. Doe het beslag in een cupcakeblik, doe bovenop elke cupcake een lepeltje tomatenpuree, en roer dit met een tandenstoker of cocktailprikker lichtjes door het beslag. Afwerken met geraspte kaas en de oven in!
  • Mix en match zoals jij het wilt. Met prei, ham, geitenkaas of andere kazen, geraspte wortel of courgette…

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Van alle ingrediënten die in deze recepten gebruikt worden, vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Ook dat kan. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Cupcakes maken, piece of cake!

Heb je zin gekregen om aan het bakken te slaan? Dan zijn cupcakes ideaal! Cupcakes maken neemt niet veel tijd in beslag, je hebt maar een paar ingrediënten nodig, en om de cupcakes te versieren kan je je creativiteit de vrije loop laten. Deel je recepten en foto’s zeker met ons via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons!

Wil je bovendien op de hoogte blijven van de allerlaatste nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.