Aardappelen

Aardappelen bewaren: hoe moet dat nu?

Mag je aardappelen bewaren in de koelkast? Kunnen ze in hun verpakking blijven? Hoelang kan je ze bewaren? En kan je ook geschilde aardappelen bewaren? Aardappelen invriezen, mag dat? Vind hier het antwoord op al jouw bewaarvragen.

Waarom het belangrijk is om aardappelen op de juiste manier te bewaren

 • Als je aardappelen te koud bewaart, drogen ze sneller uit en wordt het zetmeel omgezet in suiker. Dat geeft aardappelen een te zoete smaak. Als je ze dan frituurt, krijgen ze een bruine kleur.
 • Bewaar je aardappelen te warm, te lang of te veel in licht, dan kunnen ze uitlopers krijgen. Die uitlopers maken de aardappel taaier en verlagen het vitaminegehalte. Aardappelen met uitlopers zijn wel nog eetbaar. Snijd de uitlopers gewoon ruim weg.
 • Als je aardappelen te vochtig bewaart, dan loop je meer risico op rotting en schimmelvorming.
 • Aardappel bewaren in een plastic zak zonder gaatjes? Niet doen! Er kan condens ontstaan waardoor de aardappelen sneller gaan rotten. Bovendien zijn ze meer blootgesteld aan licht wat ook de groenkleuring en de vitamineafbraak bevordert.
 • Aardappelen zijn kwetsbaar. Gooi ze niet te ruw op de grond of in je bewaarbak: zo krijgen ze gemakkelijker blauwe plekken. Die stootplekken hebben geen invloed op de smaak en zijn niet schadelijk. Ze worden bij het koken wel bruin-zwart wat minder aantrekkelijk is.

Hoe aardappelen bewaren?

Algemene tip: koop niet teveel aardappelen in 1 keer; koop volgens je verbruik. Met de volgende bewaartips verleng je de houdbaarheid van aardappelen.

 • Aardappelen bewaren doe je best in een geperforeerde papieren of juten zak, een net of een open mand. Plaats ze op een koele, donkere, goed verluchte en droge plaats (bvb. een kelder of berging), tussen 4 en 10°C is ideaal.  
 • Koop je een grotere hoeveelheid aardappelen? Schud ze af en toe voorzichtig om.
 • Verwijder vochtige aardappelen. Zo vermijd je dat ze andere aardappelen aantasten.

Heb je geen koele kelder of berging, dan kan de koelkast een alternatief zijn. Het wordt aangeraden om aardappelen niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast. Opgelet, aardappelen die je wil gebruiken om te frituren of te bakken bewaar je beter helemaal niet in de koelkast.

Aardappelen schillen

Hoelang kan je aardappelen bewaren?

Gemiddeld zijn aardappelen in huis 2 tot 3 weken houdbaar. Als je de hierbovenvermelde tips goed toepast uiteraard.

Primeuraardappelen of nieuwe aardappelen moeten na het oogsten best snel gegeten worden. Hun kwaliteit gaat achteruit bij langere bewaring.

Bewaaraardappelen (bvb. Bintje, Charlotte, Nicola, Franceline…) zijn veel langer houdbaar. September en oktober zijn de voornaamste oogstmaanden. De aardappelen gaan na de oogst meteen een geventileerde schuur in en kunnen tot een jaar worden bewaard.

Hoelang kan je gekookte aardappelen bewaren?

Heb je nog een restje aardappelen? Gooi het niet weg. Gekookte aardappelen kan je tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Stop de aardappelen in een potje en dek af.

Hoe geschilde aardappelen bewaren?

Schilde je iets te veel aardappelen? Ongekookte, geschilde aardappelen kan je, ondergedompeld in water, tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Opgelet, de kwaliteit van de aardappelen gaat op deze manier wel snel achteruit. Kook ze eerder mee en bewaar je restje nadien in de koelkast.

Kan je aardappelen invriezen?

Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Van alle ingrediënten die in de bovenstaande recepten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Ook dat kan. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Wat is jouw favoriete aardappelvariëteit of aardappelgerecht? Laat het ons weten via Facebook, Instagram of Twitter en post een leuke foto met #lekkervanbijons! Wil je op de hoogte blijven van de allerlaatste recepten en nieuwtjes, zet dan onze Pinterest- of YouTube-account bij je favorieten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
 • De nieuwste foodtrends
 • Seizoensrecepten
 • Handige kooktips
 • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.