Zomerfruit, je haalt er je voordeel uit!

Zomerfruit, je haalt er je voordeel uit!

Rode bessen, kersen, blauwe bessen, stekelbessen, frambozen, aardbeien... de zomer breekt aan, dus het aanbod aan zomerfruit is kleurrijk, gevarieerd en groot. Waarom is zomerfruit een uitstekende keuze en wat kan je er allemaal mee doen?

Zomerfruit bevat voedingsvezels en vitamine C

Fruit bevat een bom aan voedingsstoffen, ook zomerfruit. En dit voor weinig calorieën. Zacht zomerfruit bevat gemiddeld zelfs extra voedingsvezels en vitamine C.

Voedingsvezels zorgen voor een betere darmtransit en een verzadigend gevoel waardoor je minder snel honger hebt. Vooral aardbeien, frambozen, kruisbessen, witte en zwarte bessen zijn rijk aan vitamine C. Zwarte bessen zijn de vitamine C-kampioen met een gehalte van 150 mg per 100g. Ze brengen zelfs 250% van de dagelijkse behoefte aan vitamine C aan. Vitamine C draagt bij tot de weerstand en helpt bij opnemen van ijzer. Te weinig vitamine C kan de weerstand verminderen en de wondgenezing vertragen. 

Moet ik in de zomer meer fruit eten dan in de winter?

Om gezond en gevarieerd te eten, eet je best het hele jaar door twee tot drie stukken fruit per dag. Eén stuk fruit komt ongeveer overeen met tien trosjes witte, rode of zwarte bessen, een dertig kersen, tien aardbeien, een handvol frambozen, bosbessen of braambessen (35 stuks). Geef de voorkeur aan inlandse seizoensgebonden producten. Zo breng je vanzelf variatie in je voeding en de aanbreng van verschillende voedingsstoffen.

Hoe bereid ik zomerfruit en behoud ik zoveel mogelijk vitaminen en mineralen in het fruit?

Was fruit steeds voor gebruik. Laat het niet in water liggen maar spoel het bij voorkeur af onder stromend water. Zo wordt het verlies aan vitaminen en mineralen beperkt. Laat zacht zomerfruit vervolgens in een vergiet uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Snijd pas na het wassen kroontjes of steeltjes weg. Zo voorkom je dat de vrucht te veel water opneemt en aan aroma verliest. Alle bewerkingen die (zomer)fruit ondergaat zoals pureren, koken, pasteuriseren en drogen gaan gepaard met verlies aan voedingsstoffen. Vooral vitamine C en voedingsvezels zijn hier gevoelig voor.

Bevat rijp fruit meer suiker en word ik daar dik van?

Net als ander fruit bevat ook zomerfruit suiker. Rijp fruit smaakt zoeter, maar de caloriewaarde blijft ongeveer gelijk. Het gemiddelde suikergehalte van een rijpe vrucht varieert van 5 tot 15 g per 100 g. Dat is veel lager dan het suikergehalte in chocolade, snoep, koek en gebak. Daarin kan het suikergehalte makkelijk oplopen tot 30 g. Die zoete producten kunnen bovendien ook vet bevatten. Terwijl fruit ook andere voedingsstoffen zoals voedingsvezels, vitaminen en mineralen aanbrengt. Kortom ook rijp fruit met een zoete smaak past in een lijnvriendelijke voeding.

Bessen, bezen en frezen de hele dag door: als ontbijt, lunch, avondmaal en tussendoortje

Met zomerfruit kan je eindeloos variëren en experimenteren. En variatie hoort bij een gezonde voeding.

  • Wat dacht je van bessen met havermout of muesli als ontbijt? Of een volkorenboterham met frisse plattekaas en schijfjes aardbei? Jammie!
  • Een handvol kersen of yoghurtsnoepjes met blauwe bessen zijn een heerlijk tussendoortje. Of maak een smoothie van een gemixte frambozen en koude melk. 
  • Zijn je kinderen nog geen fruiteters? Meng onbekendere fruitsoorten in een frisse fruitsalade. Zo proeven ze de nieuwe smaken met kleine beetjes tegelijk. Variëren moet je nu eenmaal leren.
  • Geef fris water extra pit met zomerfruit. Voeg schijfjes aardbei, rode bessen of frambozen toe en werk af met verse blaadjes munt of basilicum. Wedden dat je snel aan de aanbevolen liter water per dag komt? 
  • Zomerfruit is ten slotte heerlijk als moes, saus of coulis bij tal van desserts. Bij het mixen gaat helaas een deel van de voedingsvezels, vitaminen en mineralen verloren. Vers fruit geniet daarom altijd de voorkeur, maar aan zo’n lekkere bessencoulis kan niemand weerstaan, toch?

Het grote aanbod aan zomerfruit is niet alleen kleurrijk, gevarieerd en makkelijk te verwerken. Het biedt ook heel wat voordelen en hoort bij een gezonde en gevarieerde voeding. Dus proef en geniet van onze fruitige recepten!

Heb jij een van onze recepten geprobeerd? Of ken je zelf nog een lekker gerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons.