Zalm in de oven

Zalm in de oven

Een mooi stukje zalm in de oven is superlekker. Als voorgerechtje? Of als hoofdgerecht? Het kan allemaal. Om er zeker van te zijn dat jouw zalm uit de oven niet in het water valt, vind je hieronder een paar gerechten en tips om een sappig stukje zalm uit de oven te toveren.

Tips voor overheerlijke zalm uit de oven

Zalm in de oven moet lekker sappig zijn - niet te droog en niet te waterig. Met deze tips krijg je een overheerlijk stukje vis:

  • Best kies je voor verse zalm want die is minder waterig. Gebruik je toch vis uit de diepvries, laat hem dan eerst ontdooien in de koelkast. Spoel daarna goed met koud water en dep droog.
  • Ga je zalm in de oven maken, koop dan een filet zonder vel. In de pan wordt dit vel namelijk lekker krokant, maar in de oven wordt het eerder glibberig.
  • Hoe lang de zalm in de oven moet, hangt vooral af van de dikte van de filet. Tip: Een zalmfilet van 2,5 cm dikte moet ongeveer 10 minuutjes in de oven.
  • Je kan de zalm in de oven altijd afdekken met aluminiumfolie. Zo gaart hij iets sneller.
    Tip: Prik af en toe met een vork in de vis om te checken of hij al gaar is. Valt hij uit elkaar, dan mag hij uit de oven.
  • Bang dat de zalm uitdroogt? Bescherm hem dan met een laagje saus of puree (bijvoorbeeld in een lekker vispannetje).

Hoe zalm in de oven maken?

Zalm in de oven kan je op verschillende manieren maken.

  • Als papillot
    Spoel de zalm en leg hem op een stukje aluminiumfolie. Kruid af met peper en zout (of andere kruiden die je lekker vindt), voeg gesneden groentjes toe (zoals ui, kerstomaten, schijfjes wortel…) en een scheutje witte wijn, bouillon of water. Vouw de aluminiumfolie dicht en laat de zalm in de oven garen.
  • Als ovenschotel met groentjes 
    Schik plakjes gekookte aardappelen in een ovenschaal (samen met bijvoorbeeld venkel) en kruid af met peper en zout. Voeg een laagje geraspte kaas toe en leg daarbovenop de zalm. Andere groenten die lekker zijn bij zalm in de oven zijn o.a. broccoli, prei en courgette.
  • Puur en pittig 
    Leg de zalm in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Strooi hier kruiden over (peper, zout, paprikapoeder, dille…) en wentel de zalm er goed in rond. Leg ook twee citroenhelftjes bij in de schaal, laat ze mee garen in de oven en knijp achteraf uit over de vis.

Zalm in de oven, die maak ik zo

Voel jij je als een vis in het water wanneer je zalm in de oven maakt? Wij horen maar al te graag jouw tips en recepten! Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.