Kip in de oven

Hoofdgerecht
Lekker voor kinderen
4
  • 1 braadkip
  • 1 citroen
  • olijfolie

voor de kippenkruiden:

  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el milde kerriepoeder (bv. Madras)
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel lookpoeder
  • ½ theelepel zwarte peper
  • ½ theelepel chilipoeder of cayennepeper
  • ½ kippenbouillonblokje (verkruimeld)
Als je het vel nog krokanter wil en wel een zoet kippetje lust, wrijf het vel dan op het eind van de braadtijd in met een mengeling van olie en vloeibare honing.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Meng alle specerijen en roer er olijfolie onder tot je een dikke pasta bekomt. Het bouillonblokje zorgt voor die extra hartige smaak. Snijd de citroen doormidden en wrijf met de snijkant het vel van de kip in. Door deze truc zal het vel van de kip veel krokanter worden. Steek vervolgens één halve citroen in de buikholte van de kip. Dit zorgt voor een sappiger eindresultaat en een subtiel extra aroma.

Wrijf de kip in met de specerijenpasta en leg ze op een rooster met daaronder een braadslee. Zet de kip in de oven. Verlaag na 10 minuten de temperatuur naar 180°C.

De totale braadtijd hangt af van het gewicht van de kip. Je kan gemiddeld rekenen op 45 minuten per kg. Om er zeker van te zijn dat de kip tot op het bot gaar is, bestaat er een eenvoudige techniek. Steek een vleesvork in de buikholte en til de kip op met de holte schuin omlaag. Pas als het vocht dat uit de kip stroomt helder is, is de kip gaar.

Zoals bij alle gebraden vleessoorten, moet ook een kip rusten. Haal de kip uit de oven. Bedek ze losjes met aluminiumfolie en wacht minstens 10 minuten voor je met het mes aan de slag gaat.

Lekker met een slaatje en frietjes.

You must have Javascript enabled to use this form.

Nieuwsbrief