Geraardsbergse mattentaart

Oost-Vlaams streekgebak om fier op te zijn

Vlaanderen telt een hele variatie aan zoetigheden en gebak. Taarten en vlaaien bijvoorbeeld waren vroeger sterk verweven met een kermis in het dorp of de stad. Intussen zijn heel wat van die taarten jaarrond te verkrijgen bij de lokale bakker. Denk maar aan de Aalsterse vlaai of kaastaart uit de Druivenstreek. Of ze nu enkel tijdens kermissen op tafel komen of het hele jaar door: met lokale taarten is het altijd feest.

We nemen je hier mee naar Zuid-Oost-Vlaanderen, waar ze fier zijn op de Geraardsbergse mattentaart en de Adriaan Brouwertaart. En terecht! Beide taarten zijn in 2017 erkend als Vlaams traditioneel streekproduct. De Geraardsbergse mattentaart heeft zelfs een Europese erkenning en bescherming op zak.

Adriaan Brouwertaart, een gegeerde lekkernij uit Oudenaarde

De naam van de taart is onlosmakelijk verbonden met de schilder Adriaan Brouwer, die in Oudenaarde in de 17e eeuw geboren is. In de stad zijn er trouwens heel wat verwijzingen naar hem. In 1954 werden de Adriaan Brouwerbierfeesten voor de eerste keer georganiseerd. In 1955 creëerde bakker Albert De Cridts de Adriaan Brouwertaart: een klassieke frangipanetaart met een frisse toets door toevoeging van stukjes ananas.

Adriaan Brouwertaart

De taart werd in de daaropvolgende jaren ook gemaakt door andere bakkers in Oudenaarde, maar doorheen de tijd daalde de interesse bij het publiek. Het leek het erop alsof de Adriaan Brouwertaart een stille dood zou sterven. De erkenning tot traditioneel streekproduct in 2017 bracht een heuse ommezwaai. Die erkenningsaanvraag was ingediend door het Oudenaardse stadsbestuur naar aanleiding van het Adriaan Brouwerjaar (2018). De tentoonstelling rond Adriaan Brouwer wist duizenden bezoekers te lokken die ook wel eens van dat streekproduct wilden proeven. De lekkernij is tot op vandaag nog steeds een succesnummer.

Ben je in de buurt van Oudenaarde, ga dan zeker eens langs bij een van de deelnemende bakkers van toerisme Oudenaarde. Met een Adriaan Brouwertaart scoor je altijd bij je huisgenoten.

Geraardsbergse mattentaart, een stevig staaltje bakmanschap

De Geraardsbergse mattentaart heeft een eeuwenlange geschiedenis. Zo was er in een 13e-eeuws troubadourlied al sprake van ‘matten', het hoofdbestanddeel van de mattentaart. Mattentaarten maken deel uit van het culinaire erfgoed van de regio’s Vlaamse Ardennen, het Pajottenland en een deel van Henegouwen. Ze verdienen het, net zoals de andere Vlaamse streekproducten, om gekoesterd te worden.

Geraardsbergse mattentaart

De smaak te pakken?

Benieuwd naar zoet lekkers uit de andere Vlaamse provincies? Op streekproduct.be vind je nog meer weetjes en smakelijke verhalen. Toon ons dat jij ook fier bent op onze traditionele streekproducten. Post een foto van jouw favoriete streekproduct op Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg ons ook op Pinterest en YouTube!