Appel-perenwijn uit het Pajottenland

Wijn van eigen bodem: appel-perenwijn uit het Pajottenland

Fruitwijnen zijn in onze fruitstreken traditionele dranken. Landbouwers vergistten er van oudsher het sap van hun seizoensfruit en creëerden eigen - meestal niet-bruisende - wijnen. Tot op vandaag leven de fruitwijnen verder. Zo maakt Johnny Sterck in Halle zijn appel-perenwijn met fruit uit het nabijgelegen Pajottenland. Lees hier meer over deze fruitwijn van bij ons, die al sinds 2008 erkend is als Vlaams traditioneel streekproduct.

Rechts: Johnny Sterck

Hoe het allemaal begon

Johnny begon als hobbyist in een loods van zijn oom en bracht in 1991 zijn eerste wijn uit, nadat hij de productie had verhuisd naar de huidige locatie. Hij zette met zijn appel-perenwijn een typisch Pajotse traditie verder. Vroeger maakte men in deze regio appelcider met de overschotten van de oogst. Die appelwijn gaat een paar eeuwen terug en mag je dus echt wel een typisch streekproduct noemen.

Johnny is een vakman op het gebied van fruitwijn. “Ik leerde de stiel bij de Gilde der Wijngeuzen in Halle”, vertelt hij. “Daar experimenteerden we met verschillende fruitsoorten. En dat leverde mooie resultaten op.”

Van wijnproducent tot streekproductencentrum

Johnny had in de beginperiode meer dan de handen vol om zijn fruitwijn te verkopen. Er was toen in België bijna geen concurrentie; wijnbouwers waren er amper te vinden. De appel-perenwijn sloeg aan, heel wat restaurant zetten ‘m op de kaart. “Vandaag ziet het wijnlandschap er anders uit”, zegt Johnny. “Er worden in België al verschillende druivenwijnen geproduceerd. De concurrentie is groter geworden. Ik maak intussen minder wijn dan vroeger, maar de appel-perenwijn blijft sowieso in het assortiment van ons Streekproductencentrum. Met deze wijn is het allemaal begonnen. We hebben bovendien nog heel wat trouwe klanten die hun voorraad komen inslaan.” Naast eigen appel-perenwijn kan je in het Streekproductencentrum ook terecht voor heel wat Geuze- en kriekbieren uit de streek en Halse krotten, snoepjes gemaakt van kandijsiroop, glucose, suiker en boter.

Appel-perenwijn uit het Pajottenland

Een frisse wijn die overal bij past

De appel-perenwijn is een frisse witte wijn, waarbij je de appeltoets ruikt en de peer meer in de nasmaak proeft. Door zure appelen met peren te mengen, verlaagt het zuurgehalte van de wijn. “De verhouding appelen en peren moet goed zitten”, zegt Johnny. “Beide fruitsoorten houden elkaar goed in balans. Dit alles zonder toevoeging van bewaarmiddelen en smaak- of kleurstoffen.”

“We hebben een droge wijn en we maken ook een halfzoete variant. Deze wijnen lenen zich uitstekend om te serveren bij vis, maar ze passen bij veel gerechten.”

Bedankt voor de tip, Johnny!

De smaak te pakken? Lees hier meer over Limburgse appelwijn met druiven. Producent Jan Timmermans uit het Limburgse Maasland is gepassioneerd door de combinatie van appels met druiven van eigen teelt. Ook de Limburgse appelwijn van Wijngilde vzw De Sleedoorn uit Genk is een topper! 

Op streekproduct.be vind je trouwens alles over de nieuwste erkenningen en nog meer boeiende verhalen en streekgebonden weetjes.

Ben jij ook fier op onze traditionele streekproducten? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest en YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!