Tarte tatin van witloof en Belgische geitenkaas

Thema
Number of persons
Aantal personen

4

Preparation time
Bereidingstijd

60

Een hartige tarte tatin, is dat de wereld op zijn kop? Niet met deze tarte tatin van witloof en Belgische geitenkaas. Een hap en je voelt je perfect in balans.

Ingrediënten

  • 4 à 5 stronken witloof
  • 100 g Belgische geitenkaas (1 schijfje apart houden)
  • 50 g pijnboompitten 
  • 50 g boter
  • 1 rode ui, in fijne plakjes gesneden
  • 25 g suiker
  • een fijne bussel tijm
  • 4 takjes verse dragon
  • rol bladerdeeg

Voor het slaatje

  • 40 g kervel
  • 40 g dragon
  • 1 bussel munt
  • 1 bussel bladpeterselie
  • 1 bakje cress

Voor de vinaigrette

  • 1/2 kl mosterd
  • 1 kl honing
  • 50 ml olijfolie
  • 25 ml witte wijnazijn
  • 2 el melk

Recept

Verwarm de oven voor op 180°C.

Rooster de pijnboompitten in een pan zonder vetstof goudbruin en laat afkoelen.

Verwarm een ovenvaste steelpan van ongeveer 22 cm diameter. Smelt de helft van de boter. Voeg de ui toe en stoof deze glazig tot lichtgebruind. Schep de ui uit de pan. Voeg opnieuw boter toe en laat de suiker zachtjes smelten (Let op: niet roeren!). Zet het vuur hoger en laat de suiker karamelliseren. Haal de pan van het vuur.

Rits de blaadjes tijm van de takjes en voeg ze aan de gekaramelliseerde suiker toe. Snijd het witloof in de helft en leg ze met de vlakke kant op de karamel in de pan. Kruid met peper en zout. Verdeel 75 g geitenkaas, de ui en de helft van de pijnboompitten eroverheen. Rits de blaadjes van de dragon en strooi ze over het geheel.

Rol het bladerdeeg uit. Prik er met een vork gaatjes in en drapeer het voorzichtig over de pan heen. Stop de randen voorzichtig in zodat de vulling mooi ingepakt de oven in kan. Laat ongeveer 35 minuten in de oven garen. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens om te draaien.

Breng het schijfje geitenkaas op smaak met honing en peper en schuif het een viertal minuten onder de grill, tot het lichtjes aan de randen begint te verkleuren.

Maak ondertussen een slaatje van kervel, dragon, munt, bladpeterselie en cress.

Leg vervolgens het kaasje in het midden van de taart en strooi de rest van de pijnboompitten over de taart net voor het serveren. Meng voor de vinaigrette alle ingrediënten en klop de vinaigrette tot een romig geheel. 

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.