
Pompoenspread met zelfgemaakt naanbrood
Op zoek naar een ander broodbeleg? Probeer dan zeker deze pompoenspread. Lekker op de boterham, maar nog beter op zelfgemaakt naanbrood.
Ingrediënten
- ½ butternut pompoen
- ¼ dl troebel lokaal appelsap
- 30 g suiker
- Sap van ½ citroen
- 1 el olijfolie
Kruiden:
- ¼ kl kardemom
- ¼ kl gember
- ¼ kl komijn
- ¼ kl knoflookpoeder
- 1 snufje nootmuskaat
- 1 snufje kaneel
- 1 snufje grof zeezout
Voor de afwerking:
- 1 el pompoenpitten
- 1 el maanzaad
- 1 el hazelnoten
- Enkele takjes koriander
Naanbrood:
- 400 g zelfrijzende bloem + extra om je werkvlak te bestuiven
- 300 g volle yoghurt
- 8 g zout
- 1 el olijfolie
- Snufje grof zeezout
Kruidenolie:
- 1 dl olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 2 kl za’atar
- Peper en zout
Recept
Pompoenspread maken
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bedek een bakplaat met een vel bakpapier. Schil de butternut, snijd in de helft, verwijder de pitten en de draadjes en snijd het vruchtvlees in stukken. Verdeel de stukken pompoen over de bakplaat. Laat de kokosolie smelten en bestrijk de pompoen ermee. Bak de pompoen gaar in de oven gedurende ca. 30 min, tot het vruchtvlees zacht is.
Mix het vruchtvlees in de keukenrobot tot een crème-achtige structuur.
Zet een steelpannetje op het vuur met de pompoenpuree en giet er het appelsap, de honing, de suiker en het citroensap bij. Meng er alle kruiden onder en roer tot alles goed gemengd is. Laat zo’n 20 à 30 min sudderen op een zacht vuurtje.
Laat goed afkoelen en bewaar in een glazen gesteriliseerde pot. Deze kan je tot 2 weken bewaren in de koelkast.
Bij het serveren werk je de spread af met pompoenpitten, maanzaad, hazelnoten en koriander.
Naanbrood
10 à 12 stuks
Lepel de yoghurt en het zout bij de zelfrijzende bloem. Kneed tot een zacht deeg. Indien het deeg te plakkerig is, voeg je nog wat bloem toe.
Zet een grillpan op een middelhoog vuur met wat olie. Snijd het deeg in 8 gelijke stukken. Bestuif je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot ca. ½ cm dikte. Bak elk deel naan in de grillpan gedurende 2 à 3 min. per kant, tot het goudbruin gebakken is.
Serveer de naan met kruidenolie, bestrooi met grof zeezout en geef er de pompoenspread bij.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel nieuw recept
Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.
Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.