Kroketten van kip met verse tartaarsaus

Number of persons
Aantal personen

6

Preparation time
(Voor)bereidingstijd

(60) 90

Kipkroketten zelf maken kost wat tijd en moeite maar, geloof ons, ze zijn het meer dan waard. Serveer je zelfgemaakte kipkroket met verse tartaarsaus voor een heerlijke snack. 

Ingrediënten

Voor de bouillon

  • 1 kip van 1,4 kg
  • 2 blokjes groentenbouillon

Voor de roux

  • 30 g boter
  • 40 g bloem

Voor de kipkroketten

  • 500 g kipvlees vanuit de bovenvermelde bouillon
  • 2 blaadjes gelatine
  • 50 g gemalen oude Brugse kaas
  • 2 eieren
  • Sap en zeste van ½ citroen
  • Enkele takjes platte peterselie
  • Enkele takjes bieslook
  • Peper
  • zout

Voor het paneren

  • 100 g bloem
  • 2 el maïzena
  • 4 eiwitten
  • 200 g panko

Voor de tartaarsaus

  • 3 el mayonaise
  • 3 el yoghurt
  • 5 g bieslook
  • 5 g platte peterselie
  • 5 zilveruitjes
  • 5 augurkjes
  • 5 g dragon
  • 5 g dille

Afwerking

  • 200 g groene (veld)sla

Recept

Voor de bouillon

Zet een grote pot op het vuur met de kip, de bouillonblokjes en voeg water toe tot de kip onder staat.
Breng aan de kook en laat de kip een uurtje pocheren in de hete bouillon.

Haal de kip eruit en laat kort afkoelen.

Schep al roerend, op deze manier neem je weinig vet mee, 250 ml bouillon op met een maatbeker.

Haal het vel van de kip en pluk de kip. Snijd 500 g vlees, indien nodig in stukjes.

Voor de kipkroketten

Week 2 blaadjes gelatine in koud water.

Maak de roux: smelt hiervoor de boter, roer de bloem eronder en bak even droog. Blus de roux met de opzij gehouden bouillon (250 ml).

Klop stevig door tot je een gebonden saus hebt. Laat kort doorkoken op een laag vuurtje.

Voeg de fijngesneden kip en de gemalen kaas toe. Meng grondig.

Neem de geweekte gelatineblaadjes uit het water en knijp goed uit. Meng ze onder de vulling en breng op smaak met peper en zout. Haal het geheel van het vuur.

Snipper de peterselie en bieslook fijn en roer samen met de 2 eieren, het citroensap en de zeste onder de vleesvulling. Giet in een (glazen) ovenschaal, bekleed met boterpapier.

Laat minstens 2 u afkoelen en opstijven.

Haal het vlees uit de schotel en snijd in rechthoekjes van ong. 3 cm op 5-6 cm.

Zet kommetjes klaar om de kroketjes te paneren, één met bloem en maïzena, een tweede met eiwit en een snuifje zout, en een derde met panko.

Wentel de blokjes vlees in het kommetje met bloem.

Draai verder zodat ze gelijkmatig bedekt zijn met bloem en leg ze in het kommetje met eiwit.

Lepel wat eiwit over de kroketjes zodat ze volledig onder het eiwit zitten en leg ze vervolgens in het kommetje met panko. Rol nog even verder zodat het mooie ovale kroketjes worden.

Bestrooi een bord met wat extra panko en schik er de kroketjes op. Laat even opstijven in de koelkast.

Voor de tartaarsaus

Snipper de bieslook, peterselie, dragon en dille fijn.

Snijd de zilveruitjes en augurkjes in fijne stukjes.

Meng de yoghurt en de mayonaise en roer er de kruiden onder, samen met de zilveruitjes en augurkjes. Breng op smaak met peper en zout.

Afwerking

Verwarm de friteuse voor op 180 °C.

Bak de kipkroketjes 5 minuten en leg de ze daarna op een vel keukenpapier.

Serveer de kroketjes met de verse tartaarsaus en wat veldsla.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.