Creamy polenta met geroosterde wintergroenten

Thema
Number of persons
Aantal personen

2

Preparation time
(Voor)bereidingstijd

(75) 30

Deze hartverwarmende maaltijd met heerlijke wintergroenten is echte comfort food! Dit recept werd ontwikkeld in samenwerking met Goestjes.

Ingrediënten

Voor de lookboter:

  • 1 grote bol look
  • 10-tal takjes basilicum
  • 150 g boter

Voor de groenten:

Voor de polenta:

  • 240 g melk, 120 g water
  • 120 g polenta
  • snuif zeezout
  • 30 g boter
  • peper en zout

Overige benodigdheden:

  • een foodprocessor

Dit recept is ongeveer een halfuurtje werk. De lookboter is in een kwartier gemaakt, maar de look moet wel iets meer dan een uur in de oven.

Recept

De lookboter:

Verwarm de oven voor op 160°C.

Neem de lookbol en verwijder de buitenste, papierachtige bladeren. Leg hem in zijn geheel in een ovenschaaltje en overgiet met olijfolie. Laat ongeveer 75 minuten poffen in de oven.

Laat de look even afkoelen. Snijd de boter in blokjes en doe samen met de basilicum in een foodprocessor. Haal nu de gepofte teentjes look uit de schil en voeg erbij. Pureer tot je een min of meer egaal mengsel bekomt. 

Doe de lookboter in folie of bakpapier, rol eventueel in een rolletje of maak er een blok van en leg in de koelkast. Maak de boter het liefst vooraf, zo kan die al even wat opstijven in de koelkast. We maken ook meer boter dan we nodig hebben bij dit recept, maar je kan deze heerlijke boter in talrijke andere recepten hergebruiken!

De groenten:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Schil de raapjes en de bietjes. Snijd in stukken van ongeveer 1 cm. Kuis de spruitjes en halveer ze. Bedek een bakplaat met bakpapier of folie en verdeel de groentjes hierover, best per soort want de rode biet geeft zijn kleur af. Overgiet met wat olijfolie en kruid met peper en zout. Rooster ze naargelang eigen smaak zo’n 15 (al dente) à 20 (zacht) minuutjes. 

Kuis de champignons en halveer ze. Bak het spek in een scheutje olijfolie. Voeg wanneer het spek lichtjes krokant is de champignons toe. Kruid met wat peper en stoof nog zo’n 5 minuten aan.

De polenta:

Breng de melk samen met het water aan de kook. Voeg een flinke snuif zout en wat peper toe. Verlaag het vuur naar iets meer dan gemiddeld en voeg de polenta geleidelijk en al roerend toe. Al snel zal de polenta beginnen pruttelen. Blijf zachtjes roeren en laat de polenta zo’n 3 minuten koken. Meng er tot slot de boter onder.

Serveer de polenta in bordjes of in een grote schotel. Werk af met de champignons met spek en de bietjes, spruitjes en raapjes. Een schijfje zelfgemaakte lookboter maakt het helemaal af. Neem een lepel en dive in!

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.