Bearnaisesaus

Saus
k-EI-lekker
  • 2 dl droge witte wijn
  • 2dl dragonazijn
  • 4 fijngehakte sjalotten
  • 5 fijngeplette peperkorrels
  • 2 eetlepels gehakte dragon
  • 6 eierdooiers
  • 50 g boter
  • gehakte kervel (of dragon) 
  • zout
Wanneer je aan de bearnaisesaus een warme tomatenpuree toevoegt bekom je een choronsaus.

Neem een pannetje en voeg de droge witte wijn, dragonazijn, fijngehakte sjalotten, gehakte dragon, fijngeplette peperkorrels en zout toe. Laat dit 1/3 inkoken. Giet deze sausbasis (gastrique) door een zeef en bewaar.

Doe de boter in een pannetje en laat ze smelten op een zacht vuurtje, niet kleuren. Schep nadien de vlokken eiwitten uit de gesmolten boter.

Klop de zes eidooiers los in een mengschaal. Voeg de gastrique van wijn, azijn en dragon toe en klop schuimig.

Giet alles in een hoge pan verwarm het mengsel onder voortdurend kloppen op een zacht vuur. Blijf doorgaan tot je een schuimige mousseline hebt.
Zodra de saus gebonden is, voeg je druppelsgewijs de gesmolten boter toe. Hierna nog gehakte kervel of dragon toevoegen.

Eventueel afsmaken met peper en zout en wat citroensap.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.