Bearnaisesaus

Saus
Type
Thema
Preparation time
Bereidingstijd

30

Ingrediënten

  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 dl dragonazijn
  • 4 fijngehakte sjalotten
  • 5 fijngeplette peperkorrels
  • 2 eetlepels gehakte dragon
  • 6 eierdooiers
  • 500 g boter
  • extra gehakte dragon
  • zout

Wanneer je aan de bearnaisesaus een warme tomatenpuree toevoegt bekom je een choronsaus.

Recept

Neem een pannetje en voeg de droge witte wijn, dragonazijn, fijngehakte sjalotten, 2 el gehakte dragon, fijngeplette peperkorrels en zout toe. Laat dit 1/3 inkoken. Giet deze sausbasis (gastrique) door een zeef en bewaar.

Doe de boter in een pannetje en laat ze smelten op een zacht vuurtje, niet kleuren. Schep nadien de vlokken eiwitten uit de gesmolten boter.

Klop de zes eidooiers los in een mengschaal. Voeg een deel van de gastrique toe en klop schuimig.

Giet het mengsel in een hoge pan en verwarm onder voortdurend kloppen op een zacht vuur. Blijf doorgaan tot je een schuimige mousseline hebt.

Zodra de saus gebonden is, voeg je druppelsgewijs de gesmolten boter toe. Blijf de hele tijd kloppen met de garde.

Neem de saus weg van het vuur en breng op smaak met peper, zout en wat citroensap. Voeg eventueel nog wat gastrique toe.

Voeg tenslotte de gesnipperde dragon toe.

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.