
Appelstrudel of apfelstrudel is een klassiek Oostenrijks gebak. Bladerdeeg, appels van bij ons en rozijnen zijn de belangrijkste ingrediënten voor deze topper.
Recept
Verwarm de oven voor op 180°C.
Week de rozijnen (en noten) een halfuurtje in een scheutje rum. (Je kan deze ook in water laten weken)
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in grove stukken.
Smelt de boter in een pot en voeg de appelstukjes toe.
Snijd het vanillestokje overlangs en schraap de zaadjes eruit. Voeg de zaadjes, het vanillestokje en de rozijnen toe aan de appels, samen met de suiker. Kruid het mengsel naar eigen smaak met wat kaneelpoeder.
Laat 10 minuten sudderen met het deksel op de pot, verwijder vervolgens het deksel, voeg het amandelpoeder toe, roer alles goed om totdat je een “droge” appelmoes krijgt.
Haal de pot van het vuur, verwijder het vanillestokje en laat volledig afkoelen.
Rol het bladerdeeg uit op een ovenschaal bekleed met bakpapier.
Schep de appelmoes in de lengte over het midden van het bladerdeeg.
Vouw de zijkanten van het deeg over de vulling, draai het geheel om zodat de naad van onderen ligt. Klop de eidooiers los met wat water en strijk het deeg in met een borsteltje.
Plaats in de voorverwarmde oven en bak +/- 25 minuten goudbruin. Controleer regelmatig. De baktijd is afhankelijk van het type oven.
Serveer de strudel lauw, bestrooi met wat poedersuiker of een bolletje vanille-ijs.
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel nieuw recept
Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.
Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.