Appelroosjestaart

Dessert
Type
Preparation time
Bereidingstijd

75

Krijg je gasten over de vloer? Blaas ze omver met deze prachtige én overheerlijke appelroosjestaart.

Ingrediënten

Voor het deeg 

  • 250 g bloem
  • 125 g zachte boter
  • 100 g suiker
  • 1 ei

Voor de vulling

  • 60 g gelei van  aardbei of abrikozen
  • 200 ml melk
  • 4 eidooiers
  • 40 g fijne witte suiker
  • 15 g maïzena
  • 100 ml slagroom
  • het merg van een vanillestokje

Voor de appelroosjes

  • 6 à 7 appels (Jonagold)
  • 125 ml sinaasappelsap
  • 100 g suiker
  • 110 g gesmolten boter

Heb je een restje deeg over? Maak er koekjes van, steek vormpjes uit het deeg en bak ongeveer 10 minuten op 175°C. 

Recept

Verwarm de oven voor op 180°C.

Deeg

Laat de boter op kamertemperatuur zacht worden.

Kneed met je handen de boter met de bloem, suiker en het ei tot een stevig deeg.

Rol het deeg 2 mm dik rond uit op een bebloemd werkvlak.

Leg het in een met bakpapier beklede taartvorm en druk goed aan tegen de bodem en de randen. Snijd het teveel aan deeg over de randen af met een mes.

Prik gaatjes in de bodem met een vork, leg bakpapier op het deeg, vul met bakbonen of -parels en bak de taartbodem ±20 minuten af op 175°C.

Verwijder de parels en het bakpapier en bak nog eens 20 minuten verder. Laat afkoelen.

Verwarm de jam met 1 el water in de microgolfoven en strijk de taartbodem hiermee in.

Vulling

Meng de eierdooiers met de suiker tot een luchtige massa (en ruban).

Meng de maïzena met een klein scheutje melk in een kop. Voeg toe aan het eimengsel. Roer goed om.

Breng de rest van de melk met het vanillestokje en vanillemerg tot net tegen het kookpunt. Haal het vanillestokje uit de melk. 

Giet, de melk, al roerend in een dun straaltje bij het eimengsel en laat indikken. Laat afkoelen en roer regelmatig om. 

Roer er de opgeklopte slagroom doorheen en verdeel over de taartbodem.

Appelroosjes

Was de appels, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis.

Snijd de appels in dunne halve maantjes. Hiervoor kan je een mandoline gebruiken. Hoe dunner hoe beter, zo kan je de roosjes gemakkelijker oprollen. 

Besprenkel de appelschijfjes licht met limoensap om verkleuring tegen te gaan, en verzamel ze in een diep bord.

Neem een steelpan en voeg de suiker, de boter en het sinaasappelsap toe. Verwarm tot alle ingrediënten versmolten zijn en giet over de appelschijfjes. Laat minstens 10 minuten weken en giet daarna de appels af in een vergiet. 

Afwerking

Rol nu met deze plakjes roosjes. Om de roosjes te vormen neem je een maantje tussen de vingers en rol je hem op. Hier rol je losjes opnieuw een appelplakje omheen, zo blijf je doorgaan tot je volledige taart is gevuld met appelroosjes.

Zet de grill van de oven aan en zet de taart, een 10-tal minuten, onderaan in de oven.

Laat afkoelen en klaar.

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.