Appelroosjestaart

Voor het deeg 

  • 250 g bloem
  • 125 g zachte boter
  • 100 g suiker
  • 1 ei

Voor de vulling

  • 80 g gelei van  aardbei of abrikozen
  • 200 ml melk
  • 4 eidooiers
  • 40 g fijne witte suiker
  • 15 g maïzena
  • 100 ml slagroom
  • het merg van een vanillestokje

Voor de appelroosjes

  • 9-10 appels (Jonagold)
  • 125 ml sinaasappelsap
  • 100 g suiker
  • 110 g gesmolten boter
Heb je een restje deeg over? Maak er koekjes van, steek vormpjes uit het deeg en bak ongeveer 10 minuten op 175°C.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Deeg:

Verkruimel de boter in de bloem en suiker en voeg het ei toe. Meng goed tot je een deeg krijgt.

Rol het deeg 2 mm dik rond uit op een bebloemd werkvlak . Leg in een met bakpapier beklede taartvorm en rol het teveel aan deeg over de randen af met de deegrol. Prik gaatjes in de bodem met een vork, leg bakpapier op het deeg, vul met bakbonen of -parels en bak de taartbodem ±20 minuten af op 175°C. Laat afkoelen.

Verwarm de gelei met 1 eetl water even op het vuur en strijk de taartbodem hiermee in.

Vulling:

Meng de eierdooiers met de suiker tot een ruban.  Breek de maïzena met een klein scheutje melk in een kop, meng goed en voeg toe aan de ruban. Roer goed om.
Breng de rest van de melk met het vanillestokje en vanillemerg tot net tegen het kookpunt. Haal het vanillestokje uit de melk. Klop de melk al roerend in een dun straaltje bij het eimengsel. Doe terug in de kookpot en laat zachtjes indikken. Laat afkoelen en roer regelmatig om. Roer er de slagroom doorheen en verdeel over de taartbodem.

Appelroosjes:

Was de appels, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis.
Snijd de appels in dunne halve maantjes. Hiervoor kan je een mandoline gebruiken. Hoe dunner hoe beter, zo kan je de roosjes gemakkelijker oprollen. Besprenkel de appelschijfjes licht met limoensap om verkleuring tegen te gaan, en verzamel ze in een diep bord.

Neem een steelpan en voeg de suiker, de boter en het sinaasappelsap toe. Verwarm tot alle ingrediënten  versmolten zijn en giet over de appelschijfjes. Laat minstens 10 minuten weken en giet daarna de appels af in een vergiet. 

Afwerking:

Rol nu met deze plakjes roosjes. Om de roosjes te vormen neem je een maantje tussen de vingers en rol je hem op. Hier rol je losjes opnieuw een appelplakje omheen, zo blijf je doorgaan tot je volledige taart is gevuld met appelroosjes.
Plaats de taart 7 minuten onder de grill.

Laat afkoelen en klaar.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.