Appelflappen

4
  • 4 eetl grove korrelsuiker
  • 1 vel bladerdeeg (rechthoekig)
  • een scheutje melk
  • 1 eidooier
  • 200 g rozijnen
  • 50 g Cassonadesuiker (kinnekessuiker)
  • een scheutje rum
  • een snuif kaneelpoeder
  • 1 vanillestokje
  • 4 appels, type Elstar
  • boter
  • bloem
Je kunt de appelcompote ook vervangen door appelschijfjes (maantjes). Beleg de vierkantjes voor de helft met appelschijfjes. Verdeel er telkens een halve eetl suiker over en een snuifje kaneel.

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Smelt een klontje boter in een kookpot.

Schil de appels en snijd ze in blokjes. Stoof ze in de boter en doe er een klein scheutje water bij. Snijd de vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes en doe ze bij de appels samen met een snuifje kaneel, een scheutje rum, de cassonadesuiker en de rozijnen. Laat alles op een zacht vuur stoven tot een compote. Laat de appelcompote afkoelen.

Klop de eidooier los met een scheutje melk.

Strooi wat bloem op een koud werkblad. Rol het bladerdeeg nog wat extra uit met een deegrol. Snijd het bladerdeeg in vierkanten van 15 x 15 cm.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er de vierkante vellen bladerdeeg op.

Schep een flinke lepel appelcompote in het midden van elke flap. Strijk de randen van de vierkanten in met losgeklopt eigeel. Vouw twee punten naar elkaar tot een driehoek. Duw de randen aan met een vork. Zorg ervoor dat de flappen goed gesloten zijn.

Bestrijk met behulp van een kookpenseel elke flap met losgeklopt ei. Strooi er wat grove korrelsuiker over.

Bak de appelflappen 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Haal uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster.

 

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.