Warme melk

Getest en goedgekeurd: 5x slaapmutsjes met melk

Een boek lezen, een warme douche nemen, naar muziek luisteren… We hebben allemaal zo wel een bepaalde routine voor we naar bed gaan. Niets is zo heerlijk ontspannend als een kop warme melk voor het slapengaan. Zeker als je kiest voor een van deze 5 slaapmutsjes met melk van bij ons.

Helpt warme melk om beter te slapen?

Sommigen houden vast aan dit ritueel. En dat is prima. Een kop melk brengt belangrijke voedingsstoffen aan, waaronder calcium en eiwitten die ook ’s nachts bijdragen tot het onderhoud van onze botten en spieren.

Melk als slaapmuts vindt vooral zijn oorsprong in het feit dat melk tryptofaan bevat. Tryptofaan is een essentieel aminozuur en voorloper van serotonine dat een rustgevend gevoel geeft. Serotonine wordt verder omgezet tot melatonine, een stof die de hersenen het signaal geeft het tijd is om te gaan slapen. In combinatie van een koolhydraatbron (bv. honing, banaan) zou tryptofaan nog beter worden opgenomen. Of dit effect ook echt opgaat met een kop melk met of zonder honing of een banaan, valt echter te betwijfelen omdat hiervoor veel meer tryptofaan nodig is dan je met de voeding kan binnenkrijgen.

Een kop warme melk voor het slapengaan kan echter ook op een andere manier helpen. Bijvoorbeeld omdat je er de tijd voor neemt, het je gedachten verzet en je ontspant.

Lees hier meer over de voedings- en gezondheidsaspecten van melk en melkproducten.

Deze drankjes brengen je zo naar dromenland

Warme melk met honing om sneller te slapen: het is een tip uit grootmoeders tijd. Alleen geven we er met onze Golden Milk een moderne toets aan. De warme melk en de honing blijven op de ingrediëntenlijst, maar we voegen er heerlijke smaakmakers zoals kaneel, kardemompoeder, gember en zwarte peper aan toe. De kurkuma zorgt dan weer voor een mooie goudgele gloed. Test jij vanavond ons recept voor Golden Milk uit?

Golden milk

Ook deze combinaties zijn het proberen waard! Alle vermelde ingrediënten gelden voor 1 kop melk:

Schuimig zoet

2,5 dl melk - 1 theelepel honing

Doe de honing bij de melk en verwarm tot de honing is opgelost. Maak de melk schuimig met het stoomapparaatje op je espressomachine, een garde of een kloppertje voor cappuccino.

Pittig

2,5 dl melk - 1 kaneelstokje - 1 kruidnagel - een snufje nootmuskaat - een mespuntje saffraan - ½ theelepel suiker

Verwarm de melk met het kaneelstokje, de kruidnagel, de nootmuskaat en de saffraan. Haal net vóór het kookpunt van het vuur. Laat 15 minuten staan en giet dan door een zeef. Voeg de suiker toe en verwarm opnieuw.

Hartverwarmend

2,5 dl melk - ½ theelepel suiker - ½ theelepel kaneelpoeder - 1 kaneelstaafje

Verwarm de melk. Voeg de suiker en het kaneelpoeder toe. Serveer met het kaneelstaafje als roerstokje.

Rustgevend

2,5 dl melk - 1 theelepel venkelzaadjes - ½ theelepel honing

Verwarm de melk met de venkelzaadjes. Haal van het vuur en laat 15 minuten staan. Giet door een zeef. Voeg de honing toe en verwarm opnieuw.

Tip: aan de slag met bio- of hoeveproducten?

Voor bijna elk ingrediënt vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij liever je melk- en melkproducten recht van bij de boer? Vind hier alle verkooppunten bij jou in de buurt.

Is een kop warme melk voor het slapengaan jouw favoriete melkmoment?

Laat het ons weten en post een leuke foto van jouw slaapmutsje op Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons en #melkmoment. Ken jij een recept dat we zeker eens moeten proberen? Ook dat horen we graag!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief.