Melk

Hoeveel melk en melkproducten per dag?

De Hoge Gezondheidsraad lanceerde recent nieuwe voedingsrichtlijnen voor de volwassen Belg. Ze bestaan uit 12 voedingsaanbevelingen en zijn gebaseerd op de laatste, wetenschappelijke inzichten. De aanbevelingen moeten ertoe bijdragen om in België veel voorkomende gezondheidsproblemen die gelinkt worden aan voeding terug te dringen. Nieuw is dat de voedingsrichtlijnen niet alleen vertellen wat je best eet maar ook hoeveel je er dagelijks van kan gebruiken. Benieuwd naar de plaats van melk en melkproducten in deze nieuwe voedingsaanbevelingen? Lees dan zeker verder!

Zuivelassortiment

Hoeveel melk en melkproducten per persoon volgens de nieuwe voedingsrichtlijnen?

De twaalf voedingsprioriteiten worden weergegeven in volgorde van belang. Een voeding met voldoende melk en melkproducten wordt beschouwd als voedingsprioriteit nummer 6. Een voeding met te weinig melk is immers in verband gebracht met een verhoogd risico op darmkanker. Melk en melkproducten zijn ook een makkelijke en belangrijke bron van calcium. Meer dan de helft van de Belgen neemt minder calcium in via de voeding dan wordt aanbevolen. Volgens de Hoge Gezondheidsraad gebruiken we best 250 tot 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt of kaas) per dag.

Hoeveel glazen melk per dag?

Een portie van 250 tot 500 ml melk komt ongeveer overeen met 2 tot 3 glazen melk per dag.  Je kan als alternatief ook kiezen voor een melkproduct zoals yoghurt of kaas. Melk is een gemakkelijke bron van calcium. Een glas melk (150 ml) levert ongeveer evenveel calcium (180 mg) als:

  • 1 glas karnemelk (150 ml);
  • 1 potje yoghurt natuur (125 g);
  • 1 potje plattekaas (150 g);
  • 1 potje vanillepudding (150 g);
  • 1 sneetje (half)harde kaas (20 à 25 g of de helft van een vierkante snede brood);
  • 2 driehoekjes smeerkaas (40 g).

Helaas, die coupe met 3 bollen roomijs blijft best eerder een uitzondering dan de regel. Hoewel het je evenveel calcium levert als een glas melk, krijg je ook 5 keer meer calorieën en vetten binnen. 

Kaas snijden

Wat als je geen melk drinkt?

Melk en melkproducten zijn niet alleen een belangrijke bron van calcium maar ook van hoogwaardige eiwitten, vitamine B2 en vitamine B12. Als je melk uit je voeding schrapt, moet je al deze voedingsstoffen op een evenwichtige manier via andere voedingsmiddelen zien te compenseren.

Een sojadrank waaraan calcium en vitaminen zijn toegevoegd heeft volgens de Hoge Gezondheidsraad een vergelijkbare voedingswaarde als melk. Andere plantaardige dranken op basis van bijvoorbeeld rijst, noten of haver kunnen melk, ook al zijn ze verrijkt, niet volwaardig vervangen

Of de impact van sojadranken op de gezondheid ook dezelfde is, is nog onzeker. De onderzoeksresultaten van de gezondheidsaspecten van melk kunnen niet zomaar worden doorgetrokken naar sojadranken (en omgekeerd).

Melk inschenken

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Van bijna alle ingrediënten die in onze recepten gebruikt worden, vind je in de winkel lekkere bioversies. Koop je liever rechtstreeks bij de boer? Ook dat kan. Bekijk hier alle hoeveverkooppunten in je buurt.

Zit er voldoende calcium in jouw voeding?

Doe de calcium-test! Of lees hier nog meer info en tips over melk en melkproducten

Probeerde jij een van onze recepten? Of ken je zelf nog een lekker gerecht dat je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via Facebook, Instagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!