Kippengehaktballetjes met noedels van groenten

Kippengehakt: recepten om samen van te smullen

Van balletjes, gehaktbrood, spaghettisaus tot een ovenschotel: met kippengehakt kan je in de keuken veel kanten op. Wil jij er ook mee aan de slag? We verzamelden voor jou weetjes, tips en onze beste recepten met kippengehakt van bij ons.

Kan je zelf kippengehakt maken?

Je kan kippengehakt kant-en-klaar kopen bij je slager of supermarkt. Wil je zelf kippengehakt maken, ga dan als volgt te werk.

Tip: gebruik koud vlees. Zo wordt het vlees in gelijkmatigere stukjes gehakt. Versnijd de kip (kies voor filets of dijen) en laat de stukjes ongeveer een half uur in de diepvriezer voor je ze gaat malen. Doe de rauwe stukjes kip dan in een keukenmachine of hakmolen van je staafmixer en maal ze fijn. Heb je een gehaktmolen in huis, dan kan je die ook gebruiken.

Laat je keukenmachine niet de hele tijd aan staan, maar druk steeds handmatig op de knop. Zo heb je het hakproces beter onder controle. Je kippengehakt kruiden kan met peper, zout, eventueel wat knoflook of sjalotjes. Voeg kruiden en specerijen toe voor je gaat malen.

Slawraps met kippengehakt

Past kippengehakt in een gezonde voeding?

Kip behoort tot de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek. Kip is rijk aan hoogwaardige eiwitten en selenium en een goede bron van de vitaminen B3, B6 en B12.

Zelfgemaakt kippengehakt is vergelijkbaar met vers vlees. Het vetgehalte is afhankelijk van de stukken kip die je gebruikt. Een kippenborst bevat minder vet dan een kippenbout (1,3 g versus 6,2 g vet per 100 g) en kip zonder vel is minder vet dan kip met vel (6,3 g versus 9,3 g per 100 g). Kippengehakt kruiden mag, maar voeg weinig of geen zout toe.

Het vetgehalte van kant-en-klaar kippengehakt en kippengehaktbereidingen (bv. burger, chipolata, gehaktbrood) varieert. Ze bevatten doorgaans ook meer zout en andere toevoegingen. Check het etiket van bewerkt vlees. Het kan ter afwisseling, maar vers en mager vlees krijgen de voorkeur in een gezonde voeding.

Ga je een ovenschotel met kippengehakt of (soep)balletjes maken?

Je bent hier aan het goede adres! Met onze gerechten scoor je gegarandeerd bij je tafelgenoten.

Kippengehakt leent zich goed om (soep)balletjes van te rollen. Tip: rol de balletjes niet te traag, want de warmte van je handen kan het kippengehakt snel doen verslappen. Wil je kippengehakt in de oven bereiden, maar weet je niet wat je erbij kan serveren? Laat je inspireren door onderstaande recepten.

Tip: koken met bio- of hoeveproducten?

Voor bijna alle ingrediënten vind je in de winkel een even lekkere bioversie. Koop jij graag je kip (of andere ingrediënten) rechtstreeks bij de boer? Rechtvanbijdeboer.be bundelt alle verkooppunten in Vlaanderen.

Hebben onze recepten met kippengehakt jou geïnspireerd?

Laat het ons weten en deel je resultaat met een leuke foto op Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Heb je nog tips voor gerechten met kippengehakt? Ook die horen we graag!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

 

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.