Rundsbouillon © Caldo

Caldo, een stevige bouillon om je ten allen tijde kiplekker te voelen

Bouillon. We hebben het niet over het blokje dat we bijna allemaal in onze soep draaien. Veeleer bedoelen we een stevige, heldere soep die uren heeft staan pruttelen. Dat is waar het bij bouillonbar Caldo om draait. De half Peruaanse, half Belgische Karin Nuńez De Fleurquin besloot enkele jaren geleden om op kleine schaal bouillon op grootmoeders wijze te gaan maken. Vandaag heeft ze een heuse ‘brothbar’ aan het fotomuseum in Antwerpen. Je kan er terecht voor een heerlijke kom soep, enkele bouillonshots of een grote bokaal lekkers om thuis mee aan de slag te gaan.

Karin Nuńez De Fleurquin

Hoe het allemaal begon

De achternaam van Karin Nuńez De Fleurquin is al even ronkend als haar persoonlijkheid. Ze vertelt met veel zwier over haar bouillonpassie die ze eigenlijk eerder bij toeval ontdekte. Toen haar zoontje zo’n vier jaar geleden ziek werd en heel veel last had van buikpijn werd haar verteld dat ze weinig kon doen.

Een arts raadde haar aan om échte bouillon te gaan maken en deze aan haar zoontje te geven. Tot dan maakte Karin, net zoals bijna iedereen, soep met het typische bouillonblokje. Op doktersadvies begon ze zich dus te verdiepen in de wereld van de échte bouillon. En toen bouillon een hype werd in het hippe New York, zag Karin voor haar opgedane kennis een gat in de markt. Het concept van een bouillonbar bleek ook in België een succesformule.

Ze vertelt dat haar eerste zaak naast een crossfitcentrum lag en dat haar klanten vaak recht vanuit de fitness haar bouillonbar binnenstapten. Niets beter dan een kopje bouillon na zo’n zware fitnesstraining, moeten ze gedacht hebben... en je kan ze geen ongelijk geven!

bouillonbar Caldo

Onderzoek naar de weldaden van bouillon

Karin is zelf ook helemaal overtuigd van de gezondheidsvoordelen van haar bouillon. De bouillon zit vol mineralen, vitaminen en zouten, is licht verteerbaar en hydrateert goed. Ideaal krachtvoer, niet alleen voor die hordes crossfitters. De gezondheidsvoordelen van bouillon baseren vandaag nog te veel op grootmoederswijsheden in plaats van op harde wetenschappelijke bewijzen. Het is dan ook Karins grote droom om in de toekomst samen te gaan werken met een wetenschappelijke instelling, een universiteit of een ziekenhuis om de vele gezondheidsvoordelen beter wetenschappelijk te onderbouwen en te illustreren. Karin meent dat het echter geen toeval kan zijn dat heel Azië wild is van bouillon, dat je in Latijns-Amerika op elke straathoek een kop kan kopen en dat ook onze eigen grootmoeders consequent eigen bouillon trokken.

Weinig ingrediënten, hemelse smaak

Vandaag verkoopt Karin drie soorten bouillon: kippenbouillon, vleesbouillon en veganistische bouillon.

De bouillon van Karin bevat eigenlijk heel weinig ingrediënten: de karkassen van biologische kippen of runderen, wortel, prei, kruiden, veel liefde en vooral veel geduld. De kippenbouillon moet 12 uur sudderen vooraleer hij klaar is. De rundsbouillon mag zelfs 18 uur pruttelen voor de smaak op zijn best is.

De beenderen die Karin gebruikt, bestelt ze bij de slager. Vaak worden kippenpoten en rundsbeenderen gezien als ‘afval’. Veel mensen kiezen voor een stukje vlees maar hoeven de beenderen niet. Gelukkig is er dan nog Karin die deze kostbare beenderen omtovert tot hemelse bouillon!

Meer info? Check caldo.be.

Bouillon: wij zijn fan!

Heb jij een favoriet? Laat het ons dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of op Instagram met #lekkervanbijons! Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!