Chef aan de slag - © Jong Keukengeweld

Chefs van bij ons in tijden van Corona

Terwijl wij ons uitje op restaurant de afgelopen weken helaas moesten missen, zitten heel wat restauranthouders écht met de handen in de haren. Ons vertier is hun onmisbaar inkomen. Noodgedwongen vonden heel wat ondernemers inmiddels manieren om hun zaak toch overeind te houden. Wij interviewden drie restaurantuitbaters die niet bij de pakken bleven zitten en creatief aan de slag gingen. Wat ons daarbij opvalt? Vaak kiezen ze voor gezonde Vlaamse kost met groenten van de boeren uit de buurt.

1. Restaurant Den Draaiboom uit Lier: afhaal- en leverservice van lokale maaltijden en groentepakketten

Kristof Delen van restaurant ‘Den Draaiboom’ uit Lier besloot bij de start van de crisis om niet bij de pakken te blijven neerzitten. Al op zaterdagmiddag 14 maart, de eerste dag waarop restaurants gesloten moesten blijven, ging hij van start met een afhaal- en leverservice. Hij bundelt de krachten met verschillende bedrijven uit de buurt om zo een kwalitatief gamma aan te bieden: Café-Bistro Het Looks; de Gebroeders Vercammen, een tuinbouwbedrijf met hoevewinkel; koffiebranderij De Kraanvogel en de Lierse wijnhandel VigneLier.

Kristof Delen

“Ons concept was van bij de start duidelijk: de focus ligt op gezonde gerechten. Ofwel bereiden wij ze met verse, lokale producten, ofwel kunnen onze klanten thuis zelf aan de slag kunnen met de groenten- of fruitpakketten.”

Enkele van hun recepten zijn in een mum van tijd verworden tot klassiekers op de afhaalkaart: tomatensoep, vol-au-vent, rijstpap. “We leggen nu nog meer dan vroeger de klemtoon op gezond, vers, seizoensgebonden en lokaal. Niet alleen dragen we zo ons steentje bij aan het korteketenverhaal, maar seizoensgebonden producten zijn ook financieel een winner aangezien ze meestal goedkoper zijn.”

Meer weten? www.draaiboom.be/

2. Restaurant Petit Cuistot van Jong Keukengeweldchef Nils Proost: #feedthenurses

Jong Keukengeweldchef Nils Proost runt samen met zijn vrouw Annelies het gezellige restaurant Le Petit Cuistot in Lier. In hun restaurant maakten ze sowieso al de keuze om vooral te werken met producenten die in een straal van 15 kilometer rondom het restaurant liggen. “We werken samen met groenteboeren uit de buurt. We bekijken samen hun oogst en streven ernaar om die volledig te verwerken en overschotten te vermijden. Ook in onze vlees- en visaankopen maken we bewuste keuzes.”

Nils Proost

Toen bekend raakte dat ze geen klanten meer mochten ontvangen in de zaak, moesten ze even nadenken over wat ze zouden gaan doen tijdens de crisis. Annelies kwam met het idee om te koken voor de zorgverleners van het Heilig Hartziekenhuis in Lier, waar haar zus spoedverpleegkundige is. “Dat was het eurekamoment: goeie, stevige Vlaamse kost maken waar het zorgpersoneel kracht uit kan putten. Zo ontstond het initiatief #feedthenurses. Ook andere chefs en partners sprongen mee op de kar en samen beleveren we intussen al 33 ziekenhuizen en zorgcentra over heel Vlaanderen.”

Meer weten? www.feedthenurses.be

3. Restaurant Cézar uit Brugge: pop-up winkel met toonbank

David Delys en Sarah De Baere runnen hun restaurant Cézar in hartje Brugge. Ze serveren er voornamelijk grootmoeders klassiekers die ze lekker vers klaarmaken. Na de start van de coronamaatregelen staken ze de koppen bij elkaar en besloten ze om niet stil te zitten en af te wachten. “We zagen een opportuniteit in onze buurt waar nog heel weinig slagers en afhaaltraiteurs zijn en hebben deze kans met beide handen gegrepen. In één weekend tijd zijn we omgeschakeld van restaurant naar winkel.”

David Delys

En het resultaat mag er zijn. Vandaag verkopen ze stoverij, vol-au-vent, witloof met kaas en hesp en nog veel meer lekkers tegen heel democratische prijzen.

Meer weten? www.restaurant-cezar.be/nl