Kaasschotel

Waarom kaasmeester Ann Keymeulen gepassioneerd is door Belgische kazen

“Kaas kwam toevallig op mijn pad”, lacht Ann Keymeulen. “Eigenlijk ben ik keramiste van opleiding, niet te verwarren met pottenbakster hé…” Ze toont vervolgens hoe ze behendig een beeld bewerkt. Sinds haar opleiding zijn er 31 jaren voorbij. Als professionele roeping koos Ann inmiddels een ander pad, ze verdiepte zich in het kaasambacht en kan je écht alles vertellen over de kaasmakers van bij ons.

Ann ging eerst cursussen volgen en begon daarna zelf opleiding te geven over kaas. Ze ging aan de slag in delicatessenwinkels, werkte voor een kaasgroothandel, schreef een boek over Belgische kazen en nu is Ann fulltime aan de slag als zelfstandige. Ze leert al wie wil bij over haar passie voor Belgische kazen, met af en toe ook een hint naar kazen van elders. “Een goed verhaal is daarbij één ding, maar smaak primeert altijd.” Maak kennis met Ann, een sympathieke en vooral erg bekwame kaasexperte.

Ann Keymeulen met kaas © beeld: Ann Keymeulen / Jan Crab

“Ik hou van België”

Ann is gepassioneerd door Belgische kazen. Maar het begon allemaal met het proeven van de Vacherin Mont d’Or, een Zwitserse kaas. “We verkochten die in de delicatessezaak waar ik toen werkte. Ik denk dat ik die werkelijk aan iedereen kon verkopen. Ik was er zo vol van dat heel wat klanten buitengingen met deze kaas.” Ann moet lachen als ze eraan terugdenkt. “Ik was die tijd eigenlijk al wat vergeten.”

Toch zou ze het verder in haar carrière bewust dichter bij huis gaan zoeken. “Ik hou van België, ik zie ons land, met al die variatie, graag. In mijn lessen liet ik steeds minstens één Belgische kaas proeven en het werden er steeds meer. Ik kon eigenlijk moeiteloos aantonen aan de studenten dat wij er als kaasland best mogen zijn. Wist je dat er meer dan 300 Belgische kazen bestaan?”

Vanuit haar liefde voor Belgische kazen schreef Ann uiteindelijk een boek. In het boek vind je het verhaal van 40 Belgische kaasmakers en hun kazen terug. Ann bezocht alle kaasmakers en nam de tijd om hen steeds een hele dag te volgen. “De meeste kaasmakers werken vanuit een passie voor het vak. Ik heb er echt van genoten om bij hen op bezoek te gaan. Door ’s middags mee aan tafel te zitten met de kinderen en soep te eten met een boterham met kaas, krijg je heel veel mee van het verhaal achter de producten.”

Ann Keymeulen aan de kaastafel © beeld: Ann Keymeulen / Jan Crab

“Kaas is een levend product, dat maakt het zo charmant”

Ann werkte ooit nog bij een slager en maakt de vergelijking met de salami. Je hebt veel goede en ambachtelijke producenten die heerlijke en diverse producten maken. Maar toch is er een belangrijk verschil met vlees. “Kaas is een levend product en dat maakt het net zo charmant. Wat me zo fascineert aan kaas is dat hij evolueert. Een kaas zal vandaag anders smaken dan morgen of overmorgen.”

Kazen verstoppen in de haag

Ann praat als een wervelwind en het is duidelijk dat haar werk voor haar veel meer is dan gewoon een job.  “Alles draait om kaas. Mijn man en mijn vrienden weten dat. In 2019 ging ik bijvoorbeeld met mijn man op reis naar Engeland. Ik weet dan al vooraf welke kaasmakerijen ik wil bezoeken. Die wenslijst stem ik dan af met de plannen van mijn man. Zo bezochten we maar liefst vijf kaasmakerijen tijdens de reis.”

En ook haar vrienden worden regelmatig verrast met lekkere kaas. “Als ik speciale kazen aankoop voorzie ik er soms ook voor vrienden. Niet elke kaas past in de brievenbus, dus dan durf ik wel eens een kaasje aan de deur hangen. Of ik verstop de kaas in de haag en bezorg hen een tip. Wat later krijg ik dan een berichtje van hen met een kaasselfie,” vertelt Ann lachend.

Wat zijn jouw favoriete kazen van bij ons? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram met #lekkervanbijons. Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!


© beelden: Ann Keymeulen / Jan Crab