Julien Lapraille, de Jeroen Meus van Wallonië
Vier jaar geleden ontdekten heel Wallonië én Frankrijk Julien Lapraille als één van de beloftevolle kandidaten van het ontzettend populaire tv-programma ‘Top Chef’. Door zijn goed humeur, natuurlijke flair en zijn eenvoudige maar genereuze keuken wist onze landgenoot zich te onderscheiden van de andere kandidaten. Na de afloop van ‘Top Chef’ ging Lapraille niet op zijn lauweren rusten. Tegenwoordig is hij chef-kok, heeft hij een eigen winkel met lekkers van hier, is hij presentator op RTL en organiseert hij in zijn woonplaats Marbehan regelmatig een lokale markt. Julien hecht heel veel belang aan de herkomst van elk product. Door zijn vrolijk karakter wordt Lapraille wel eens de Waalse Jeroen Meus genoemd. We waren benieuwd en spraken met hem.
Julien, we begrijpen dat je fan bent van lokale producten. Waarom?
Nog voor ik bekend werd, had ik al de sterke overtuiging dat je moet kiezen voor lokale producten als je goed wil eten. Of het nu in de voeding is of ergens anders, het is ontzettend belangrijk om onze lokale economie te doen draaien. In elk dorp vind je wel 2 of 3 producenten die de beste producten verkopen. Is het niet spijtig dat we bijvoorbeeld Marokkaanse saffraan importeren terwijl we dat hier in Wallonië en in Vlaanderen ook hebben?
Niets is minder waar! Om goed te eten hoef je niet persé meer geld uit te geven. Consumenten vinden de herkomst van producten steeds belangrijker en dat lijken ook de grote winkelketens te begrijpen. Zij passen zich aan die vraag naar lokale producten aan. Ik ben zelf altijd overtuigd geweest van het belang van het lokale en heb daarom mijn eigen winkel geopend. Mensen houden ervan te weten dat hun bloem van bij Luc komt, de olie van Albert en de kaas gemaakt werd door Christine. Zo weten ze wat ze eten.
Denk je dat het mogelijk is om enkel lokaal te eten?
Ik ben er echt van overtuigd dat het mogelijk is om puur Belgische producten te eten. Mijn winkel is er het voorbeeld van. Ik verkoop een grote selectie aan fruit, groenten, zuivel en vlees.
Nu we het over vlees hebben, met welk rundvleesras werk je het liefst?
Ik ben de grootste verdediger van Belgisch witblauw rundvlees. Ik ben overtuigd van de kwaliteit ervan! Door een aantal gebeurtenissen uit het verleden is het imago besmeurd geraakt, maar in alle beroepen zijn er diegenen die het goed doen en diegenen die beter kunnen. En zo dus ook bij de boeren. Het Belgisch witblauw waar ik mee kook komt van een boer die ik ken en ik sta helemaal achter zijn aanpak. Belgisch witblauw heeft smaak. Je moet het gewoon goed kunnen klaarmaken.
Heb jij een gerecht dat je altijd klaarmaakt in je restaurant?
Dat is een vraag die men me vaak stelt, maar ik heb er geen. Elk product met een verhaal is perfect voor mij. Ik hou evenveel van vis als van vlees. Voor mij maakt het niet uit of het nu rundvlees, zwezeriken of forel is.
Wat mogen we je wensen voor de toekomst?
Ik wens dat ik nog jaren mag voortdoen met het promoten van onze voedingseconomie. Soms verstaan Walen en Vlamingen elkaar slecht. Als we dan ook nog eens onze wortelen in Frankrijk beginnen kopen, komen we er nooit! Wees intelligent en koop producten van bij ons!
Probeerde jij een van onze recepten? Of heb je favoriet gerecht dat je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!