Zwarte of groene peperroomsaus maken

Peperroomsaus maken, dat doe je zo

Kooktips

Een sappige biefstuk met sla en zelfgemaakte frietjes smaakt natuurlijk altijd, maar toegegeven: zonder een lekker sausje blijf je toch wat op je honger zitten. Check onze tips om zelf een superlekkere peperroomsaus te maken.

Groene of zwarte peperroomsaus?

De keuze tussen zwarte of groene peperbolletjes hangt helemaal van jou af. Zwarte peperkorrels zijn eerder pittig en aromatisch van smaak, terwijl groene peper iets minder pittig en vooral kruidig is. Experimenteer gerust met beide om te ontdekken welke peperroomsaus jij het lekkerst vindt!

Geflambeerde pepersteak met frieten

Hoe peperroomsaus maken?

Voor een basis peperroomsaus voor 4 personen heb je nodig:

  • 4 el cognac
  • 1 dl vleesfond
  • 1 dl room
  • 2 el peperbolletjes

Bak eerst het vlees. Haal het vlees uit de pan, dek het af en laat het even rusten. Giet daarna het braadvet weg. Doe intussen de cognac in de pan en flambeer deze (doe dit wel weg van de dampkap!) tot bijna alle alcohol verdampt is. Voeg daarna de peperbolletjes en de vleesfond toe en roer alle aangebakken stukjes los. Giet hier de room bij en laat sudderen op een zacht vuur. Je kan de peperroomsaus eventueel bijkruiden met zout en peper.

Extra tips voor de perfecte peperroomsaus

  • In plaats van cognac kan je ook witte wijn gebruiken. Geef je pepersaus een lokale toets met wijn van bij ons.
  • Gebruik je peperbolletjes uit blik, giet deze dan af en kook ze kort in vers water. Zo geven ze een betere smaak aan je peperroomsaus.
  • Je kan ook peperroomsaus maken met een roux. Smelt 25 g boter en roer hier 25 g bloem door. Voeg beetje bij beetje de vleesfond toe, gevolgd door de peperkorrels. Laat alles doorkoken tot je een gladde saus krijgt.

Hoe smaakt jouw ideale peperroomsaus?

Zwarte of groene peperkorrels, bij een sappige biefstuk of met een stukje vis: hoe eet jij jouw peperroomsaus het liefst? Of gebruik jij nog verrassende ingrediënten om zelf peperroomsaus te maken? Laat het ons weten via Facebook, Twitter, of met een smakelijke foto op Instagram met #lekkervanbijons!

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!