Groenten en fruit hebben nog steeds een hoge voedingswaarde

Er wordt wel eens beweerd dat groenten en fruit van nu minder voedingsstoffen bevatten dan vroeger. Dit is een fabel. Groenten en fruit blijven gezond.

Factoren die de voedingswaarde beïnvloeden

De voedingswaarde van groenten en fruit is afhankelijk van verschillende factoren zoals de gewasgrootte, de rijpheid, het klimaat, de bewaaromstandigheden en de variëteit. Zo kan het verschil in gehalte aan vitaminen tussen twee variëteiten van eenzelfde groente 300 tot 400 % bedragen. Om met zekerheid te zeggen dat de voedingswaarde in groenten en fruit gedurende de laatste jaren is gedaald ten gevolge van gewijzigde teeltomstandigheden, zouden alle beïnvloedende factoren steeds dezelfde moeten zijn. Dit is in de praktijk moeilijk realiseerbaar.

Invloed van de bodemkwaliteit

Ook de bodemkwaliteit speelt een rol in de voedingswaarde van groenten en fruit. Zolang er in de bodem voldoende mineralen zijn, zijn gewassen perfect in staat een evenwichtige mineralensamenstelling te voorzien. De landbouwtechnieken die in de westerse landen worden toegepast zijn erop gericht om bodemtekorten te voorkomen via het gebruik van aangepaste meststoffen. Net het gebruik van deze meststoffen zou volgens critici de oorzaak zijn van een verminderde bodemkwaliteit en een lager mineralengehalte in groenten en fruit. Langetermijnproeven hebben deze theorie echter niet kunnen onderbouwen.

Nieuwe variëteiten

Wel staat vast dat de keuze voor de teelt van bepaalde variëteiten tot voor kort vooral gebeurde met het oog op hogere opbrengsten, een betere visuele kwaliteit en langere bewaarbaarheid. Een hogere voedingswaarde was zelden een selectiecriterium. Intussen zijn er wel al enkele stappen in die richting gezet, bijvoorbeeld bij de introductie van tomaten met een hoger lycopeengehalte of appelen met meer vitamine C.

Besluit

Op dit ogenblik ontbreekt elk bewijs dat de voedingswaarde van groenten en fruit in het algemeen significant is gedaald. De belangrijkste oorzaak voor een te lage inname van vitaminen en mineralen is nog altijd een onevenwichtig en eenzijdig voedingspatroon. Zo slaagt het merendeel van de Belgische bevolking er niet in om de aanbevolen hoeveelheid van 300 g groenten en 2 tot 3 stuks fruit te halen. Zolang de consumptie van groenten en fruit onder de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid blijft, zal ook de aanbreng van vitaminen en mineralen door groenten en fruit ondermaats blijven.

Meer info over groenten en fruit

Folder: Beknopte voedingsinformatie over groenten en fruit afgewisseld met gezonde recepten

Appel, witloof, appelsien