Hoe maak je de ideale hamburger?

Hoe maak je de ideale hamburger?

Comfort food voor jong en oud... Zelfgemaakt smaakt je hamburger nog zo lekker. Probeer je burger ook eens te pimpen met ingrediënten die je zelf lekker vindt. Alles mag en kan tussen de 2 schijfjes brood. We helpen je graag op weg met onze tips en makkelijke recepten. Zo wordt een gepimpte hamburger maken een fluitje van een cent.

Koop het juiste gehakt

De basis van de hamburger is het gehakt. Bij voorkeur gebruik je rundergehakt, maar je kan uiteraard ook half om half-, lams- of kalfsgehakt nemen.

Gehakt bevat steeds wat vet, maar net het vet zorgt er voor dat de hamburger lekker sappig blijft tijdens het bakken. Reken op gemiddeld 100 g gehakt per hamburger.

Hoe maak je je hamburger nog lekkerder?

Om het gehakt extra smaak te geven kan je wat extra's toevoegen, zoals:

  • gesnipperde of gefruite ui
  • knoflook
  • fijne peterselie
  • paprikapoeder
  • stukjes chilipeper 
  • kruiden naar keuze

Hoe bak je de perfecte hamburger?

  • Meng het gehakt en de ingrediënten die je eventueel toevoegt goed door elkaar. Is je gehaktmengsel te droog, voeg dan een ei toe. Is het te nat, voeg wat paneermeel toe.
  • Rol balletjes en duw ze daarna wat plat tot hamburgers. Maak ze zo’n 1,5 à 2 cm dik. Druk het vlees niet te veel samen als je de hamburgers vormt. Zorg er voor dat ze ongeveer even groot zijn. 
  • Laat de hamburgers minimaal een uurtje opstijven in de koelkast. Zo worden ze iets steviger en vallen ze niet uit elkaar tijdens het bakken.
  • Bak ze in de (grill)pan of grill ze op de barbecue. Druk tijdens het bakken niet met een spatel op de hamburgers want zo duw je de sappen uit het vlees.
  • De baktijd hangt af van de dikte van je hamburgers, de compactheid van het vlees en de hitte van je pan of barbecue. Gehakt moet je steeds verhitten tot in de kern; het mag binnenin niet meer rauw zijn. Hoe weet je nu of je hamburger gaar is? Gebruik een kerntemperatuurmeter. De kerntemperatuur van een hamburger moet 70° bedragen. Heb je geen kerntemperatuurmeter? Snijd dan een hamburger door en kijk of je nog roos vlees ziet.
  • Laat de burgers na het bakken 2 tot 3 minuten rusten op een warm bord zodat alle sappen zich weer door de hamburger kunnen verdelen.

Wat zijn de lekkerste garnituren?

  • Frisse groentjes: ui, tomaten, sla en augurken mogen niet ontbreken. Maar ook lente-ui, wortel, paprika, tuinkers, venkel... zorgen voor een frisse toets.
  • De hamburger met gebakken uiringen is een echte kermisklassieker. Hier wordt hij volledig omgetoverd tot een hamburger deluxe met zelfgemaakte tartaar.
  • Verse kruiden: varieer met bieslook, munt, koriander, basilicum, peterselie...
  • Sneetjes kaas: jonge of belegen kazen... ze kunnen allebei. Heerlijk hoe het sneetje kaas lichtjes begint te smelten bij de hamburger met Witblauw rundvlees. Mag het wat krachtiger smaken, kies dan voor een blauwgeaderde kaas.  
  • Noten: ze zorgen niet alleen voor extra smaak, maar ook voor een heerlijke crunch. 
  • Smaakvolle sausjes: mosterd, mayonaise en ketchup zijn dé klassiekers. Of een fris yoghurtsausje? Deze minihamburgers met yoghurtsaus en gegrilde groenten zijn dé topper op je feestje.
  • Een burger met vis en gemarineerde groentjes: dat kan natuurlijk ook. De groentjes laat je best 1 dag trekken in de marinade, zo wordt de zeeduivelburger met mozzarella een ware smaakbom.

Vegetarische hamburger

Niet veel tijd, maar toch een gezond en snel gerecht? Dan is deze tomaat-mozzarella burger iets voor jou. Hij past bovendien ook nog eens in je brooddoos.

Hamburgerbroodjes

Een klassieke pistolet is prima, maar waarom niet eens experimenteren met ciabatta, Turks brood of een pitabroodje? Tip: snijd de broodjes door en leg ze dan met de snijkant even op de grillpan, barbecue of in de oven onder de grill.

Wil je je gasten volledig verbluffen, vervang het broodje dan door twee appelhelften. De appelburger met witloofslaatje is echt een verrassing op het bord. Of wat dacht je van een röstiburger, zo krijg je een hamburger met sterallures.

Heb jij een van onze  hamburgerrecepten geprobeerd? Of heb je nog tips die je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Nieuwsbrief

  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.