Persoon met jeanshemd houdt hamburger vast, klaar om toe te happen.

Hoe maak je de ideale hamburger?

Comfort food voor jong en oud... Zelfgemaakt smaakt je hamburger nog zo lekker. Probeer je burger ook eens te pimpen met ingrediënten die je zelf lekker vindt. Alles mag en kan tussen de 2 schijfjes brood. We helpen je graag op weg met onze tips en makkelijke recepten. Zo wordt een gepimpte hamburger maken een fluitje van een cent.

Koop het juiste gehakt

De basis van de hamburger is het gehakt. Bij voorkeur gebruik je rundergehakt, maar je kan uiteraard ook half om half-, lams- of kalfsgehakt nemen.

Gehakt bevat steeds wat vet, maar net het vet zorgt er voor dat de hamburger lekker sappig blijft tijdens het bakken. Reken op gemiddeld 100 g gehakt per hamburger.

Hoe maak je je hamburger nog lekkerder?

Om het gehakt extra smaak te geven kan je wat extra's toevoegen, zoals:

  • gesnipperde of gefruite ui
  • knoflook
  • fijne peterselie
  • paprikapoeder
  • stukjes chilipeper 
  • kruiden naar keuze

Hoe bak je de perfecte hamburger?

  • Meng het gehakt en de ingrediënten die je eventueel toevoegt goed door elkaar. Is je gehaktmengsel te droog, voeg dan een ei toe. Is het te nat, voeg wat paneermeel toe.
  • Rol balletjes en duw ze daarna wat plat tot hamburgers. Maak ze zo’n 1,5 à 2 cm dik. Druk het vlees niet te veel samen als je de hamburgers vormt. Zorg er voor dat ze ongeveer even groot zijn. 
  • Laat de hamburgers minimaal een uurtje opstijven in de koelkast. Zo worden ze iets steviger en vallen ze niet uit elkaar tijdens het bakken.
  • Bak ze in de (grill)pan of grill ze op de barbecue. Druk tijdens het bakken niet met een spatel op de hamburgers want zo duw je de sappen uit het vlees.
  • De baktijd hangt af van de dikte van je hamburgers, de compactheid van het vlees en de hitte van je pan of barbecue. Gehakt moet je steeds verhitten tot in de kern; het mag binnenin niet meer rauw zijn. Hoe weet je nu of je hamburger gaar is? Gebruik een kerntemperatuurmeter. De kerntemperatuur van een hamburger moet 70° bedragen. Heb je geen kerntemperatuurmeter? Snijd dan een hamburger door en kijk of je nog roos vlees ziet.
  • Laat de burgers na het bakken 2 tot 3 minuten rusten op een warm bord zodat alle sappen zich weer door de hamburger kunnen verdelen.

Vegetarische hamburger

Niet veel tijd, maar toch een gezond en snel gerecht? Dan is deze tomaat-mozzarella burger iets voor jou. Hij past bovendien ook nog eens in je brooddoos.

Heb jij een van onze  hamburgerrecepten geprobeerd? Of heb je nog tips die je graag met ons wilt delen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!