Raapjes

Hoe rapen bewaren?

Raapjes hebben een heerlijk uitgesproken smaak. Het ideale ingrediënt om bijvoorbeeld een doordeweekse groentesoep boven zichzelf te laten uitstijgen of om een visgerecht extra punch te geven.

Anders gezegd, rapen zijn een groente die je altijd in huis wil hebben. Dat brengt ons naadloos bij de vraag: wat is de houdbaarheid van een raap?  

Hoelang zijn rapen houdbaar?

  • In de koelkast houden raapjes het lekker lang uit. Je kan er makkelijk een maand van genieten.
  • Buiten de koelkast bewaren is mogelijk. Afhankelijk van de temperatuur blijven ze een week tot verschillende weken goed.
  • Rapen invriezen kan ook. Dan blijven ze tot een jaar goed.

Hoe raapjes bewaren?

  • In een papieren zak in de groentelade van de ijskast is perfect. De ideale temperatuur is ongeveer 5°C.
  • Een koele donkere plaats is ook prima, achterin de kelder bijvoorbeeld. 

Rapen invriezen

Raapjes invriezen is de uitgelezen manier om ze lang te bewaren. Snijd de raapjes in blokjes en blancheer 2 minuten voor je ze invriest. Dan bewaren ze hun smaak en kleur beter. In de diepvries blijven de rapen tot 12 maanden goed.

Fermenteren proberen?

Een origineel alternatief voor een langere bewaartijd is het fermenteren van de rapen. Ook na maanden in een pot blijven ze lekker knapperig.

Invriezen voor soep, hutsepot of groentemix

Rapen invriezen is één ding, maar wat als je het nog makkelijker kon maken? Vries niet zomaar rapen in, maar combineer met andere geblancheerde groenten in kant-en-klare porties voor een overheerlijke hutsepot, een stoofschotel, lentesoep of een mix van vergeten groenten, heerlijk bij een varkenshaasje. Zo sta je bij elke gelegenheid paraat om een instant supermaal te bereiden.

En natuurlijk kan je verse soep en hutsepot ook in de diepvries bewaren. Een snelle hap voor als je even geen tijd hebt om te koken. 

Zin gekregen in nog meer gerechten met raapjes? Deze recepten bieden je alvast inspiratie.

Probeerde jij een van onze recepten met rapen? Of ken je nog een gerecht met rapen of tips die je graag met ons wil delen? Laat het dan zeker weten via onze Facebook-pagina, op Twitter of via een leuke foto op Instagram met #lekkervanbijons!