Lentegroenten

Groenten, de hoofdrolspeler op het bord

Voldoende groenten eten is niet alleen een lekkere maar ook een gezonde keuze. Het zijn voedingsmiddelen rijk aan belangrijke voedingsstoffen die we elke dag nodig hebben. Toch eten we nog er nog te weinig van. Laat je hier inspireren om meer én vaker groenten te eten.

Niemand twijfelt over de plaats van groenten in een gezonde voeding

Voldoende groenten eten is belangrijk voor de gezondheid. Daar is iedereen het over eens.  Daarom krijgen groenten een prominente plaats – helemaal bovenaan in de donkergroene zone - in de voedingsdriehoek. Dat betekent dat ze samen met andere voedingsmiddelen uit de donkergroene zone de basis vormen van een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Wie kiest voor kleur op zijn bord, geniet ook van een divers pallet aan bioactieve stoffen. Dat zijn stoffen die vaak worden geassocieerd met de gezondheidsvoordelen (bv. antioxidante werking).

Zomergroenten

Voedingswaarde van groenten

Groenten leveren een aanzienlijke bijdrage aan onze dagelijkse behoefte aan noodzakelijke voedingsstoffen waaronder voedingsvezels, vitaminen zoals vitamine C, foliumzuur, vitamine A in de vorm van carotenoïden, vitamine K (kolen) en mineralen zoals kalium. Daarnaast brengen ze veel voedingsstoffen aan voor weinig calorieën.

De aanbreng van voedingsstoffen varieert naargelang de groentesoort. Daarnaast heeft de manier waarop groenten worden bereid ook een invloed op de hoeveelheid vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen die ons lichaam eruit opneemt. Denk maar aan groenten snijden, groenten koken, groenten opleggen of groenten fermenteren.

Hoeveel groenten per dag?

Iedere dag 300 g groenten op het menu zetten is makkelijker dan je denkt. Een portie warme groenten van 200 gram komt ongeveer overeen met een half gevuld bord. Het maakt niet uit of je 300 gram groenten in één keer eet of liever kiest om de groenten te verspreiden in verschillende porties doorheen de dag. Zolang je maar meer en vaker groenten eet! 

Groenten passen niet alleen bij de warme maaltijd maar ook prima bij het ontbijt, de lunch of als tussendoortje. Probeer van elk eetmoment een groentemoment te maken.

Lentegroenten

Welke groente is het gezondst?

Aan sommige groenten worden superkrachten toegekend. Het idee dat deze groenten zo gezond zijn dat ze op zich een helende werking zouden hebben, is tot op heden nog niet bewezen. Om volop van de gezondheidsvoordelen van groenten te kunnen genieten, eet je best élke dag groenten en varieer je best in groentesoort, kleur en bereidingswijze. Want elke soort groente is uniek, heeft haar eigen unieke samenstelling en levert haar eigen bijdrage tot onze gezondheid. Kies ook zoveel mogelijk groenten in functie van het seizoen. Geef de voorkeur aan verse groenten en kies hele groenten boven de gemixte of geperste versie.

Gezond koken met groenten

Gezond koken met groenten is eenvoudig: wie een gerecht klaarmaakt met een ruime portie verse groenten is alvast goed bezig. Net zoals een gevarieerde groentekeuze belangrijk is, is het ook van belang variatie te brengen in de manier van bereiden. De bereiding heeft immers invloed op de smaak, textuur en kleur maar ook op de voedingswaarde van groenten. Om een brede waaier aan voedingsstoffen binnen te krijgen, varieer je dus best in bereidingswijze. 

Wie meer achtergrondinformatie zoekt rond voedings- en gezondheidsaspecten van groenten kan terecht op de website van het voedingsinformatiecentrum NICE.

Heb je nog vragen? Laat het zeker weten via FacebookInstagram of Twitter met #lekkervanbijons. Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en volg ons ook op PinterestYouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief!