superfoods

Zijn superfoods nu echt zo gezond?

Is een superfood hét voedingsmiddel om gezond te blijven? Of is het een voedingshype?

Superfoods, wat zijn het?

Superfoods zouden meer vezels, vitaminen, mineralen of antioxidanten bevatten en hierdoor meer gezondheidsvoordelen leveren dan andere voedingsmiddelen. Voorbeelden van zogenaamde superfoods zijn goji-, inca-, bos- en moerbeibessen, vette vis, hennepzaad, frambozen, de cacaoboon, knoflook en lijnzaad. 

Wat zegt het wetenschappelijk onderzoek over superfoods?

Superfoods zijn een hot topic. Er wordt heel wat wetenschappelijk onderzoek naar verricht. Sommige voedingsmiddelen zouden inderdaad gezondheidsvoordelen kunnen aanreiken, maar de vermelde gezondheidseffecten van superfoods (bijvoorbeeld verminderde huidveroudering, verlaging van de cholesterol en afvallen) zijn over het algemeen nog te weinig wetenschappelijk onderbouwd. Veel gezondheidsbevorderende voedingsstoffen in superfoods komen trouwens ook voor in andere groenten en fruit en alledaagse voedingsmiddelen zoals vette vis en volkorenproducten. 

Voedingsonderzoek is zeer complex. Een superfood of voedingsmiddel wordt vaak niet getest in de vorm waarin we het doorgaans gebruiken, maar in veel hogere concentraties. Eén voedingsmiddel maakt op zich een voedingspatroon niet gezond. De combinatie van verschillende voedingsmiddelen bepalen de kwaliteit dat patroon. Ook hier wordt tijdens wetenschappelijk onderzoek nog te weinig rekening mee gehouden. 

Conclusie

Superfoods passen in een gezonde voeding. Variatie blijft echter de sleutel van een gezond voedingspatroon. Enkel focussen op superfoods is geen goed idee. Het woord ‘super’food werkt misleidend en geeft de indruk dat enkel superfoods heel gezond zijn. Dit kan leiden tot een eenzijdige voeding. Een gojibes uit verre oorden hoeft niet per se de bosbes of framboos van bij ons te vervangen. Kies voor lokale seizoensproducten en eet evenwichtig en gevarieerd.