Chef Seppe Nobels looft het Belgisch witloof

Witloof is een uniek en heerlijk Belgisch product. Dat weet ook groentechef Seppe Nobels. In 2015 werd zijn restaurant, Graanmarkt 13, uitgeroepen tot het beste groenterestaurant van Vlaanderen in de groene Gault&Milau. Wij vroegen hem wat witloof nu zo uniek maakt en hoe je ermee kan scoren.

Witloof is bij uitstek een Belgische groente. Toch daalt het verbruik al enkele jaren in ons land. Hoe zou witloof weer meer op het menu kunnen komen?

"Ik vind het enorm spijtig dat witloof aan populariteit verliest. Het is zo’n uniek product, in het buitenland vind je het bijna niet. Voor mij is witloof, net als spruiten en schorseneren trouwens, deel van ons culinair erfgoed. Jammer als dat zou verdwijnen, we moeten het dus absoluut in ere houden.

Qua smaak is witloof niet meteen een evidente groente, die bittere touch is wereldwijd ongekend. Als ik in Azië ben, neem ik altijd witloof van hier mee. Zo kunnen ze er zelf ontdekken welke troeven ons witloof heeft. Natuurlijk moeten we er ook voor zorgen dat witloof ook bij ons weer meer gewaardeerd wordt."

Iedereen kent dé klassieker, witloof met ham en kaassaus, maar witloof heeft veel meer te bieden dan dat. Op welke manier maak je witloof verrassend klaar?

"Witloof smaakt heerlijk in combinatie met natuurlijke suikers. Wanneer je witloof bijvoorbeeld klaarmaakt met echte ambachtelijke honing samen met zaden en noten, superlekker! Als je de zaden en noten eerst nog een nacht laat weken op water krijg je een nog puurdere smaak. Je kan witloof ook bereiden met enkele fruitsoorten om ook zo weer de bittere smaak te milderen. Witloof kan zeker ook rauw prima smaken. Je kan de witloofblaadjes vullen met gepofte rode biet en granaatappel, ideaal als smaakvol hapje."

Kinderen lijken een ietwat moeilijke doelgroep als het over witloof gaat. Hoe zou jij hen witloof laten eten?

"Als je wil scoren bij kinderen moet je je in hun leefwereld verplaatsen. Wat vinden kinderen leuk? Fluorescerende kleuren, chips, koekjes, enz. Ze houden vaak van een knapperige textuur. Het is dus van belang om het witloof niet door te koken, en het wat krokant te houden. Serveer witloof als fingerfood of streetfood, daar scoor je gegarandeerd mee bij jongeren. Ga dus creatief aan de slag voor kinderen."

Welk recept met witloof kan je aanbevelen?

"Verrassend en fris is witloof in combinatie met bloedsinaasappel, kappertjes en gember. Niet klassiek, wel lekker!"

Instagram @lekkervanbijons

Nieuwsbrief

Stuur me de nieuwste recepten

Blijf wekelijks op de hoogte van nieuwe recepten, tips & tricks en wedstrijden.
  • De nieuwste foodtrends
  • Seizoensrecepten
  • Handige kooktips
  • Wedstrijden en events

Blijf op de hoogte

Mis geen enkel nieuw recept

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief en krijg de nieuwste seizoensrecepten, kooktips en wedstrijden in je mailbox.

Door je e-mailadres op te geven en daarna op "schrijf me in" te klikken bevestig je kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met de privacyverklaring.