Koeien in de weide © Caiphashoeve

Biomelk van de Caiphashoeve: “Hoe meer ze grazen… hoe beter de smaak.”

De Caiphashoeve in Leffinge is een biologisch landbouwbedrijf met melkkoeien en graanteelt. In 2017 maakte het bedrijf de omschakeling naar biolandbouw. Voor veehouder Klaas en zijn vrouw Teja was de omschakeling naar bio een logische stap. “We vonden het belangrijk om met onze dieren en beperkte gronden een goed evenwicht te vinden. We wilden onze gronden niet te intensief bewerken en onze dieren meer ruimte en nog betere zorg bieden.”

Boer Klaas en zijn vrouw Teja © Caiphashoeve

Een koe die tegen een stootje kan

Met een 100-tal koeien en ongeveer 65 hectare grond kan de Caiphashoeve 850.000 liter biomelk per jaar produceren. “Onze melk wordt afgenomen door een verwerkend bedrijf voor de productie van yoghurt.” De basis van de Caiphashoeve is het welzijn van de koe. “We streven naar sterke koeien, die bestand zijn tegen een stootje.” Klaas probeert de koeien zo veel mogelijk buiten op de weide te laten grazen: “Onze dieren staan op de beste dagen van het jaar zo’n 20 uur per dag buiten. Hoe meer ze vrij kunnen grazen, hoe meer eiwitten ze kunnen opnemen en hoe gezonder ze zijn… en hoe beter de smaak van de melk is.” Omdat de dieren natuurlijk kunnen grazen, bouwen ze een sterkere weerstand op. “We proberen de koeien zo weinig mogelijk medicatie en vooral geen antibiotica te geven. Als ze ziek zijn, gebruiken we eerst homeopathische producten.”

Momenteel verkoopt de Caiphashoeve niet rechtstreeks aan de consument. “Op termijn zouden we ook graag hier op de hoeve onze producten willen aanbieden, om meer contact te hebben met onze klanten.” Vandaag speelt Klaas hier al op in door naast melkproductie ook in te zetten op graanteelt. “De granen worden verkocht aan lokale bakkers, waardoor we toch een nauwere band hebben met de mensen uit de buurt.”

Granenveld © Caiphashoeve

De toekomst zal bio blijven

Volgens Klaas kent de biologische landbouw de laatste jaren enkele grote uitdagingen. “Klimaat is een niet te onderschatten factor. Door de extreme droogte krijgen de akkers en de teelt van gras het moeilijk. Boeren moeten steeds meer op zoek gaan naar extra velden, maar die zijn schaars." Bij de Caiphashoeve experimenteren ze daarom nu met nieuwe gewassen die beter bestand zijn tegen droogte.

Klaas concludeert: “Dat wil natuurlijk niet zeggen dat biolandbouw zal verdwijnen. We zien dat mensen meer op zoek gaan naar goede en gezonde producten en daar moeten we als boeren op inspelen. We moeten ook belang hechten aan de kringloop van de landbouw en de duurzaamheid die daarmee gepaard gaat.” Voor de Caiphashoeve zal de toekomst dan ook altijd bio blijven.

Meer weten over bio?

Op allesoverbio.be vind je nog meer artikels, video’s en bioweetjes.

Kies jij ook vaak voor bio? Laat het ons weten en post via Facebook, Twitter of Instagram een leuke foto van jouw favoriete bioproduct met #lekkervanbijons. Volg ons ook op Pinterest, YouTube of schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

© beelden - Caiphashoeve